tirsdag 13. oktober 2009

På ferie i Danmark



Noe av det som er morsomt med å kjøre bil i Danmark er alle de snåle stedsnavnene. Langballe, Blære, Krumperump, Ertebølle. Ungene fikk seg flere ganger en god latter. Like etter Ertebølle skulle vi svinge av opp mot sommerhuset vi hadde leid for en uke. Det lå i en liten koloni av sommerhus noen hundre meter fra stranda, sånn som er så typiske for danske sommerhus. Men det var så godt skjermet fra innsyn at vi likevel hadde følelsen av å være helt for oss selv.

Blodig krokketalvor
Vi var to familier med til sammen fire barn på ferie, og sommerhuset vi hadde leid hadde god plass til å romme oss alle. Det var veranda og grillplass og en stor gressplen rundt der vi kunne spille krokket, noe pappaene i hver familie gjorde med stor innlevelse og alvor. Faktisk så stor innlevelse og alvor at barna etter hvert takket for seg og lot pappaene sine stå for seg selv på gressplenen og diskutere slagteknikker og regler for hvordan man avslutter spillet.

Steinaldersenteret i Ertebølle
Det var ellers masse annet å finne på for ungene rundt sommerhuset. Vi hadde tatt med sykler selv til barna, og voksensykler fikk vi leid på en campingplass i nærheten. Det viste seg at det var en masse flotte turmål rett i nærheten. Det er noe av det som er så fint i Danmark. Det virker som om hver eneste lille by har et eller annet det er verdt å se. Det behøver ikke å være noe enormt stort, det kan være en campingplass med trampoliner eller som i Ertebølle hvor de hadde et kjempefint steinaldersenter. Det viste seg faktisk til vår overraskelse at Ertebølle er ganske kjent blant arkeologer og historikere for en masse bosetningsfunn fra steinalderen. Faktisk har en hel tidsepoke i Danmark fått navnet Ertebøllekulturen nettopp etter disse funnene. Rundt dette har folkene i Ertebølle klart å bygge opp et veldig barnevennlig steinaldersenter, med busskyting, skattejakt og mye annet moro.

Fredelig øy med dyster fortid
Ertebølle ligger ved Limfjorden, og en dag tok vi ferga fra Rønbjerg ut til Livø, som er en idyllisk øy med en noe mørk fortid som tilholdsted for et sinnsykehus. Her kunne barna løpe fritt og bade hele dagen på en av de få virkelige solskinnsdagene vi hadde.

Moro for barna
Det store målet med uka i Danmark var naturligvis Legoland og sommerhuset vårt lå snaue to timer lett kjøring fra Billund der dette forgjettede landet ligger. Vi hadde en vellykket dag i parken. Men om man ønsker å være litt mer original i valget av fornøyelsesparker fantes det en hel bråte andre å velge mellom inne rimelig kjøreavstand for barna. Avstandene er også en av de fine tingene med Danmark. Alt virker så nært.

Kneiper og shopping
Vi var også på en tur i Viborg, denne gamle middeladerbyen med et passlig stort sentrum, sånn at mammaene fikk utløp for en uke med innestengt handletrang og barna fikk kjøpt all den isen de hadde drømt om. Hvor pappaene ble av? De har da kroer også i Viborg.

Fredelig ferie
Mesteparten av tiden brukte vi likevel rundt sommerhuset til grilling, lek og avslapping med bøker. Og om kveldene etter at de minste hadde lagt seg ble det sannelig tid til litt av det andre Danmark er så kjent for også. Skål.

Limfjorden i linker
http://www.mariager-fjord.dk : Websiden for Mariager Fjord er et samarbeide mellom Nordjyllands Amt og Århus Amt, her kan du finne opplysninger, målinger og offisielle rapporter om Mariager Fjord.
http://www.visitfjordenrundt.dk/ : Linker til mange hundre opplevelsestilbud i Limfjordslandet
http://www.fjord-baelt.dk/ :Fjord- & Bæltcentret er et spendende opplevelsessenter for både barn og voksne og for du, som vil ha seriøs viten om den forunderlige, tyste verden under havoverflaten.
http://www.krak.dk : Kart og søk i Danmark.
http://www.kms.dk : Kartmateriale og Danmark i tall. Kort og Matrikelstyrelsen.
http://www.dmu.dk/ : Danmarks Miljøundersøkelser.
http://users.cybercity.dk/~dko10792/poster.htm : Prosjekt om "Invasion and productivity of Sargassum muticum" i Limfjorden laget av studenter ved Roskilde universitet.
http://www.dmi.dk : På Danmarks Meteorologiske Institutt finnes masse informasjon om været.
http://www.limfjordsmuseet.dk : Limfjordsmuseet  beskjeftiger seg med Limfjordens maritime kulturhistorie.
http://www.langkaer.dk/ocean98/ : Langkær Gymnasium har drevet en hjemmeside om fisk med bl.a. bilder og beskrivelser av en rekke fiskearter.
http://www.sns.dk/friluft/jylland.htm : Skov & naturstyrelsens forslag til fotturer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar