mandag 12. juli 2010

Gresk i Tyrkia


Om du er på jakt etter en gresk øy, med en liten hvitkalket landsby der trange gater slynger seg ned mot et azurblått hav, fredelig og uberørt av masseturisme, bør du reise til Tyrkia.

Egeerhavet slik det en gang var
Den lille, nakne øya Bozcaada, eller Tenedos som den kalles på gresk, ligger kun en kort fergetur fra det Tyrkiske fastlandet. Dette er en av kun to bebodde tyrkiske øyer i Egeerhavet. Resten av øyene langs Anatolias kyst tilhører Hellas. Selv om det i dag, blant Bozcaadas nærmere tre hundre innbyggere, kun finnes et trettitals etniske grekere, har også denne øya en utpreget gresk atmosfære. Her finner du de karakteristiske hvite husene overgrodd av fargerike slyngplanter og utenfor byen finne du vingårder og olivenlunder. Her er det mulig, på en nordboers vis, å finne en nesten øde strand, langgrunn med finkornet, gylden sand. Tilbake i byen på kvelden kan du spise nytrukket fisk på bryggekanten uten å gjøre uopprettlig skade i feriekassa.

Stille og fredlig
Man drar ikke til Bozcaada for tilgjengelighetens skyld. Øya er avskåret fra den greske øyverdenens nett av øyhoppende ferger. En lang og kronglete ankomst er øyas svakhet som reisemål, men også dens styrke. Vi skal ikke påstå at Bozcaada er uoppdaget av turister. Hvilken øy i Middelhavet er det i disse dager. Men selv i den mest hektiske turistsesongen er stemningen fredelig her. De fleste turistene er enten tyrkere eller europeere som har kronglet seg fram hit for å ta livet fullstendig med ro.
Om du likevel skulle komme hit for noe annet enn å finne roen, har øya faktisk en del andre aktiviteter å by på.

Festival med politisk undertone
Et par av de litt større vingårdene tilbyr omvisning og vinsmaking. En dreven vinkjenner vil nok ikke oppleve at ganen løftes mot uante høyder her, men vinen er god og har et særegent lokalt preg. De edle dråpene lages stort sett på de tradisjonelle franske druesortene, men øya har faktisk en lokal drue i slekt med den populære, frøløse spisedruen princess. Det er bare vinprodusenten Corvus som våger seg ut på det lokale markedet med en vin laget av denne druen, som egentlig er for søt for vinproduksjon, men Corvus’ vin er faktisk en fullt drikkelig kuriositet.
Om du skulle være så heldig å snuble innom Bozcaada den siste helga i juli er det vinfestival her. Da kommer ofte mange av de grekerne som har flyttet fra øya under tyrkisk styre tilbake for å delta i festlighetene og det arrangeres gresk folkedans, opptog og gudstjeneste i den gresk/ortodokse kirken på øya. Selv om dette er en fargerik festival med mye dans og festivitas, har den en politisk undertone.
Bozcaada har en strategiske beliggenhet ved innseglingen til Dardanellene og Marmarhavet. Det kan ha vært grunnen til at den ved freden i Lausanne, etter den gresk/tyrkiske krigens slutt i 1923, havnet på tyrkiske hender. Det ble den gangen besluttet at øya skulle styres lokalt og ha en egen lokal politistyrke som skulle ivareta begge etnisiteter. Intensjonene i denne avtalen har ikke blitt godt nok ivaretatt på tyrkisk side. Det finnes historier om tvangsutløste greske gårder og tvungen tyrkiskundervisning i skolen. Dette har ført til at grekerne, som i utgangspunktet utgjorde halvparten av befolkningen, har flyttet fra øya, så godt som alle sammen.
Den dag i dag er det bitre følelser å spore blant de grekerne som kommer tilbake hver sommer for å feire vinens gleder. Likevel er festivalen for de fleste en mulighet til forbrødring mellom to striderske folk.

Urolig fortid
Til alle tider har øyas beliggenhet gjort at den ofte har havnet i begivenhetenes sentrum, og den har vært gjenstand flere konflikter. Bozcaada har ligget under gresk, romersk, bysantinsk, venedisk, genovesisk , ottomansk og tyrkisk herredømme.
I Vergils Æneiden fortelles det at det var i en bukt på Bozcaada de snarrådige grekerne gjemte sin krigsflåte den gangen de i latet som om de ga opp kampen mot Troja og dro hjem. På den måten fikk de som kjent lurt den Trojanske hesten inn i byen, som en fredsgave. For de som er interessert i å finne ut mer om dette, ligger ruinene av gamle Troja bare et katapultkast fra fergeleie inne på kysten. Bussen tar en halv time.
I 1381 hadde øya en befolkning på 4000 innbyggere. Da ble det bestemt etter forhandlinger mellom venetianere og genoesere, som den gangen sloss om Bozcaada, at hele øya skulle legges øde. Alle innbyggerne ble flyttet, de fleste til Kreta. Da en spanjol ved navn, Clavijo kom seglende til øya i 1401 fant han den fullstendig forlatt. Bare tomme vingårder og den gamle borgen sto igjen. Ellers var øya befolket av kaniner. Det gikk flere tiår før det ottomanske riket tilførte nytt liv her ute.
            På Bozcaada ruver fortsatt den gamle borgen over den fredelige fiksehavnen med de trivelige bryggerestaurantene, og minner om en dramatisk fortid. Borgen er åpen for turister og en tur på murene gir kanskje øyas mest spektakulære utsikt.  
  
Badeliv og avkobling
De beste strendene ligger på vestsiden av Bozcaada. Her er det vindstille og langgrunt. Du kan velge mellom fredelige bukter du kan ha for deg selv eller mer velutstyrte, men ikke helt overfylte, strender med parasoller, solsenger, restauranter og sydenmoro for voksne og barn.
I dag er ikke Bozcaada like forlatt som i da den godeste Clavijo var innom i 1401. Her er det akkurat passe med folk. Familier med barn, pensjonister, forelskede par, en og  annen backpakker og naturligvis lokalbefolkningen som man lett blir kjent med. Og ikke en eneste kanin å se.
Etter en uke på dette stedet har du bare lyst til å bli værende. Men da er i det minste batteriene så fulladet at de holder til mer enn hjemreisen. 

Bozcaada
Land: Tyrkia
Folketall: 76 000 000
Valuta: Ny tyrkisk lire (TRY 100 = NOK 390)
Telefon: +90

Turistinformasjon
Anbefalt nettsted for Bozcaada: http://www.bozcaadarehberi.com/

Å komme seg rundt
Det finnes noen få drosjer i Bozcaada by ved fergeleie. Ellers kommer man seg greit og billig rundt på øya i minibusser som går i en fast rute hele dagen.

Å komme seg ditt
Vi fløy til Istanbul med Czech Airlines og tok buss derfra (ca. 8 timer) med busselskapet Metro. Ferge ut til øya tar en halv time. Det er mulig å fly videre fra Istanbul til Canakkale for å spare tid, men ikke penger. Tid sparer man også på å leie bil i Istanbul (ca. 6 timer kjøring).

Plass å sove
Hotell i byen: Bozcaada Biz, Nett: www.bozcaada.biz, Eier: Aliye-Kerem TUNCER, Telefon: 0286 697 05 86, 0533 667 88 18

Du kan velge å bo på landet. Flere av de små, lokale vingårdene tar inn gjester. Her serveres det gjerne full kost på langbord utendørs med utsikt over vinrankene som gror i rader ned mot havet. Bor man slik har man gjerne bare en rusletur til stranda, så da behøver man ikke gjøre mye annet enn å spise og bade.
Anbefalt sted: Nett: www.pelazzi.com, epost: info@pelazzi.com, Eier: Gülten Mehmet YETGİN, Telefon: 0286 697 00 33, 0533 417 23 59

Man kan også leie et hus i byen. For 3000-4000 koner får man et lite, hvitt hus for seg selv med plass til en familie på fem i en uke.

Gå ikke glipp av
En rusletur langs murene på borgen gir en herlig utsikt. De beste badestrendene finner du på vestsiden av øya. Få med deg et besøk på en vingård. Sitt og nyt kveldstemningen på en bryggerestaurant i havna. Først og fremst, gå ikke glipp av den indere roen dette stedet gir.

Mat og drikke
Man må selvsagt spise Shish Kebab. Ellers er det mye god fisk å få. Barna vil elske Köfte (kjøttboller) og Pide (Tyrkisk pizza med båtform). Spis ellers så mye grønnsaker du våger. Auberginen skal smelte på tunga. Det Tyrkiske kjøkkenet er enkelt og rent og gir mye plass til råvarenes egne smaker. Tyrkisk vin har et noe urettferdig dårlig rykte. Mange gode viner fra Anatolia. Øl: Efes. Vær oppmerksom på at noen restauranter er alkoholfrie. Ellers drikker man te over alt.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar