tirsdag 13. oktober 2009

Tips til fredlige SøndagsturerMange unger synes det er fryktelig kjedelig å gå på tur. Når foreldrene står klar med turklær og ryggsekk til søndagsturen er det mange unger som protesterer og heller vil være hjemme for å tilbringe dagen med Playstation eller YouTube. Det virker ofte håpløst å motivere de yndefulle små. Til slutt får du kanskje barna til å bli med etter mye om og men. Men stemningen er allerede på bånn, du blir selv irritabel og søndagsturen spolert av furtende barn. Mange foreldre gir derfor opp og drar på tur alene i stedet, eller stikker innom nærmeste Caffe Latte-bar. Og resultatet? Det er flere og flere barn i dag som f. eks. ikke kan gå på ski. I media hører vi om klossete barn, og at de blir fetere og at de senere kan få helseproblemer.

Felles glede
Men å gå på tur er ikke bare en helsegreie, man får gode fellesopplevelser i tillegg. En vellykket tur gjør at familien blir mer sammensveiset i hverdagen. Men hvordan får man barna med seg på tur?

Lag et eventyr
Alle barn er glade i nye opplevelser og eventyr. Prøv å få turen til å høres fristende ut. Si at dere skal ut ”på eventyr”, ikke ”nå skal vi gå på tur”. Tenk gjerne gjennom turen på forhånd, men ikke vær for ambisiøs til å begynne med. Ta hensyn til barnas alder. En treåring har ikke de samme interesser som en 8-åring. Legg opp løypa etter barnas tempo. Det finnes små eventyr å oppdage underveis: et vann med ender (ta med brødsmuler), klatretrær, en blomstereng, en froskedam eller et stort bringebærkratt, eller svaberg som er gode å løpe på. En stubbe kan fortelle oss hvor gammel den er ved at vi teller årringer. Og under den kan det bo mange rare insekter dere ikke har sett før. Improviser og la barna bestemme når de skal stoppe. Slapp av. Har de funnet noe gøy de kan leke med, hvorfor ikke ta matpausen der i stedet for akkurat det stedet du hadde tenkt på forhånd. Maser du for mye på barna når de er i full lek kan det føre til at de blir stresset, og at de ikke vil bli med neste gang dere skal på tur.

Ting å gjøre om høsten
Om høsten er det artig å gå under løvtrær og leke i løvet. Kanskje har noen samlet sammen løv i dynger? Fantastisk moro for de minste barna. Dere kan også se etter bekker og stryk der det går ørret – er dere heldige kan dere se ørreten sprette på denne tiden av året. En kveldstur for å se på stjernehimmelen en skyfri dag kan være spennende for barn i alle aldre. Det føles ofte tryggere med hånda si godt i pappas eller mammas hånd. Husk lommelykt og refleks (Lys på hverandre!) og se på stjernehimmelen. Kan dere se Karlsvogna og Orions belte? Hva med å investere i en stjernekikkert?

Når vinteren kommer
Er det snø er jo akebakken et naturlig mål, både med ski og med akebrett. Vær med å ak med barna! Barn som ikke kan stå på ski selv kan du holde mellom bena. Snart vil de få lyst til å prøve selv. På midtvinteren er det mange islagte vann – det er gøy å gå på vannet! Hvis det ikke er for mye snø kan man også gå på skøyter på isen. Naturen er en naturlig lekeplass og det er bare din egen fantasi som setter grenser.

Tid for lek
Husk at de fleste barn ikke liker å gå for turens egen skyld. Ta pauser! Og husk å ta med turmat. Legg gjerne nedi noen overraskelser som ekstra godt pålegg og frukt. Til drikke er jo kakao alltid populært, men prøv også med fruktsuppe eller noe annet som kan sette en spiss på turen. Termosen kan også brukes til å holde pølsene varme. Ellers kan dere grille underveis. Legg et par vedkuber i sekken og tenne opp et bål. Det er ikke noe som er så koselig som å varme seg ved bålet. For de litt mindre barna er det viktig å ha med et par klesskift, og husk på gummestøvler i skogen – skogbunnen er som regel alltid fuktig når det ikke er sommer.

Ha et mål
For de litt større barna kan det å ha et mål for turen gjøre dem mer positive. Hva med en topp-tur? Prøv å finne ut hvor toppene i din kommune ligger, og ha som mål å bestige dem etter tur. La barna bygge sin egen varde av stein på toppen, lag en konkurranse om hvem som kan stable flest steiner oppå hverandre.

Orienter dere
Kjøp også inn eget kart og kompass til barna og la dem være med å planlegge ruta. GPS er den moderne varianten men den gir ikke like god hjernetrim. Det gjør godt for selvtilliten hvis barna får bestemme selv.

Kjøp litt utstyr
Ta barna med i en stor sportsforetning. Der kan dere finne nytt utstyr og inspirasjon til hvordan dere kan legge opp turene deres. Er det dyrt så husk at det skal vare i mange år. Ønsk dere turutstyr til jul og bursdager. Det skal ikke så mye til før du har nok av det du trenger for å gå tørskodd rundt i skog og fjell uten å fryse.

God tur i barnas tempo!

Tips:
Få turen til å høres ut som et eventyr
La barna bestemme tempoet selv
La de store barna få være med å planlegge turer på forhånd
Husk god turmat
Ta med en liten overraskelse
Ta pauser
Ikke vær for bestemt på turmålet på forhånd.
Improviser og snu og gå hjem hvis dere må

Synes du det er vanskelig å få idéer selv kan det være en mulighet å melde seg inn i Barnas Turlag, som er en medlemsforening i Den norske turistforening. De har lokallag flere steder i landet, og arrangerer turer med familien, overnattingsturer, villmarksturer for unger osv.

Er barna glad i å løpe og å kunkurere kan orienteringsløp være noe for dem. Norges Orienteringsforbund har egne lag for barn og unge.

NRKs Lars Barmen har disse forslagene til turmat.

Snorkle med barnNår du først har kostet på deg og barna den store reisen, og hele familien endelig har landet i varmere strøk med nye lyder og lukter og farger. Hvorfor nøye seg med å se bare det som er over vannskorpen. I sydens land, enten det er ved Middelhavet, Rødehavet eller Det Karibiske Hav, kan du og ungene dinne utforske en hel verden under havoverflaten som kanskje er enda mer fremmed enn landet dere besøker. Og mange steder trenger dere ikke lange dykkekurs og tunge surstofftanker for å få sett hva undervannsverdenen har å by på. Er vannet bare klart nok, kan du oppleve utrolig mye bare med snorkel og dykkermaske.

Grunnregler
Når du skal snorkel med barn er sikkerhet narurligvis det  viktigste. Her er tre helt  grunnleggende prinsipper:

Pust rolig
Snorkle aldri alene
Lær i barnas tempo

(Nederst i artikkelen får du noen mer detaljerte råd for sikkerhet.)

Slik kommer du ut i vannet
Det tryggeste for barnet er å ta på svømmeføtter, snorkel og dykkemaske i båten og så gli foriktig ned fra båtripa. Husk også redningsvest for mindre barn.

Svømme med snorkel
Det er enklest og mest morsomt å svømme med svømmeføtter. For en del barn som nettopp har lørt brystsvømming kan det kreve litt trening. Men det er en naturlig måte å svømme på som barna lærer raskt.

Tøm snorkelen
Det er umulig at det ikke før eller senere kommer litt vann inn i snoklen. Lær barna og tømme den ved å holde snorkelen over overflaten og blåse hardt ut. Når ungen har fått til dette blir de tryggere med snorkelen under vann.

Prøv å dykke med snorkel
Når barnet har lært seg å tømme snorkelen kan dere forsøke å dykke et lite stykke under vannet. Husk å ikke gå for langt ned. Små barn bør helst ikke oppleve noen trykkforskjeller. Snorkler du med større barn, kan du lære dem å utligne trykket. Hold for nesen og blås ut. Prøv å dykke på denne måten: Svøm rett fram, hold pusten, bøy kroppen 90 grader og la kroppsvekten føre deg nedover. Når du har fått føttene under vann begynner du å svømme rolig med svømmeføttene. Det er best at barna får øve seg på dette i et svømmebaseng før dere drar ut blandt fiskene.

Noen gode tips for trygghet og mer glede:
Velg en skikkelig snorkel som dere har prøvd i en sportsbutikk. En snorkel som lekker gir ingen god opplevelse.

Bruk svømmevest på barn som ikke er store nok til å dykke selv.

Dra i svømmehallen og tren teknikk før ferien.

Se på bilder eller filmer av undervannsmiljøet der dere skal snorkle. Ungen elsker å kjenne igjen ting de har sett før, og liker ikke overraskelser.

Det finnes øreplugger som slipper inn lyd, men ikke vann. Hør etter dem i din lokale svømmehall eller på apoteket.

Beskytt dere mot solen, med våtdrakt, trøyer eller i det minste vannbestandig solkrem.

Ha med et undervannskamera. Om dere ikke har det finnes det engangs undervannskameraer å få kjøpt.

Ha en herlig svømmetur.

Til leie på FilippineneDrømmer dere om noen måneder i et tropisk paradis. På den frodige, tropiske øya Camiguin på filppinene har et norsk/filippinsk ektepar et ledig feriehus for en stor familie.
Huset har tre soverom, to toalett, kjøkken og stueløsning med gjennomgående god standard. Sentral aircondition. På en stor overbygd veranda sitter dere svalt om kveldene etter at ungene har lagt seg. I hagen vokser det eksotiske frukter og det hører også en del husdyr til eiendommen. Leien inkluderer også bil og vaktmester/sjåfør.
Huset ligger ca. 300 meter fra sjøen med gode bademuligheter. En liten båt av den tradisjonelle filippinske typen er tilgjengelig etter avtale og kan brukes til å utforske kysten langs øya eller til å besøke korallsandøya White Island.
Huset kan leies fra noen uker til opptil 2-3 måneder.
Pris etter avtale.

Publisert: 05.02.2009

Tøybleier på reiseMange foreldre kvier seg for å bruke tøybleier hjemme. De syntes det blir for mye arbeid og stress i en ellers hektisk småbarnstid. Andre syntes den lille ekstra innsatsen er verdt strevet. Og når du tenker etter er det kanskje få områder hvor du kan få større miljøgevinst for mindre innsats. I tillegg kan du forebygge allergi for barnet ditt ved å unngå bruken av syntetiske stoffer. I en tid hvor allergiproblemer blant barn øker nærmest eksplosivt er det noe å tenke på. Men hva med å bruke tøybleier på reise? I ferien skal man jo bare slappe av og gjøre ting så enkelt som mulig.

Utfordringer med tøybleier på reise
Om du bruker tøybleier hele året, er det kanskje ikke noe i veien for å jukse litt en uke eller to i ferien, særlig om man skal reise til et land som både er varmere og har dårligere sanitære forhold en vi har her hjemme. Men på den annen side. Behøver det å være så mye bryderi å ta med seg tøybleiene på ferie? Kanskje kan det være en grei måte å kompensere litt for de utslippene en flyreise fører med seg. Å ta med tøybleier på reise gir deg tre ekstra utfordringer.

1) Å ha plass til alle bleiene
2) Oppbevaring av skitne bleier.
3) Vask/tørk av bleier.

Vi har vært i kontakt med Heidi Totsås som driver nettbutikkenkenguruloftet.no som har spesialisert seg på blant annet salg av tøybleier, for å få noen gode tips til hvordan man løser disse problemene.

Å få plass
Siden tøybleier tar litt plass, anbefaler Heidi bleier som tørker raskt når man er på reise. Da kan man klare seg med en del færre bleier. 10-12 stk holder sannsynligvis, alt etter hvor stort barnet er, og hvor ofte du vil vaske. Best er brettebleier, spesielt til små barn. Disse tørker på et par timer, og kan brukes til både håndkle, stelleunderlag og gulpekluter. De tar også liten plass. Ullbukser vaskes ikke etter hver bruk, så har man med 2-3 ullbukser rekker det nok til hele reisen om man henger dem til lufting på skift. Imidlertid er PUL (microfibertrekk) også lette å vaske og tørker stort sett raskt. Heidi Totsås anbefaler både Mother-ease AirFlow og ImseVimse yttertrekk. Til større barn kan man med fordel ta med lommebleier som for eksempel Fuzzi Bunz eller BumGenius. Brettebleier er fine å bruke som innlegg i lommebleiene, og Heidis erfaring er at de tørker raskere, og holder fukt bedre enn innleggene som følger med.

Oppbevaring
Skitne tøybleier kan man oppbevare i en stor wetbag (vanntett pose) eller i bøtte. Skal man være på et sted over tid kan det nok være verdt investeringen å kjøpe en bøtte å ha stående for å oppbevare bleier i, da helst en med lokk.

Vask
De fleste steder i Europa er det vaskerier. Faktisk er det mer vanlig i mange land enn i i Norge. Det er stort sett uproblematisk å ta med seg bleier å få vasket de der. Enkelte hotell har også vaskemaskin tilgjengelig. Spør på hotellet eller turistinformasjonen hvor man finner nærmeste vaskeri. Vaskemiddel bør man ha med selv. Og så kan det være fint å ha med en tørkesnor. Skal dere reise utenfor Europa er det som regle lett å finne vaskerier eller få en mer manuell hjelp til vask også der.
Man kan også vaske bleiene for hånd eller bløtlegge de. BioTex vaskemiddel er fint å bløtlegge klær i. Skyll gjerne bleiene i kaldt vann med en gang du bytter bleien, og vri de opp før du oppbevarer den. Kaldt vann fjerne tisselukt bedre enn varmt vann. Det kan også være en god investering å gå til innkjøp av en universalpropp til vasken, så slipper man irritasjonen over at den enten ikke fungerer, eller at det ikke finnes noen, sier Heidi Totsås til i barnas tempo.


Ludo og andre småspill

Design
Ludo finnes i flere kompakte reiseutgaver. Den minste og enkleste selges på Toys ”R” Us eller hos BR-leker. Spillet er lite og kan fraktes med i en liten veske, men det blir nesten så smått at det blir vanskelig for voksne fingre å flytte brikkene.
 
Innhold
Ellers er spillet nærmest helt likt originalen, med det viktige unntaket at brikken ikke kan settes oppå hverandre. Dere kan derfor ikke bygge tårn. Det finnes en rekke andre spill i den samme serien som Ludo, som sjakk og sjøslag. Og selv om disse er de klart enkleste å ha med seg i hele testen og også de som likner mest på originalspilene blir de rett og slett for små å håndtere og det er veldig lett å miste brikker.
 
Husk også at sjakk kan kjøpes som reisespill i en masse ulike størrelser og utforminger. Vi anbefaler ikke de aller minste. Velg et av tre som kan lukkes helt igjen og låses fast sikkert uten å gå opp.

Fire på rad - reiseutgaven


Design:
Det gode gamle spillet fire på rad kan dere også få i en reiseutgave. Dette spillet er lett å pakke med seg, det holder seg greit sammen i kofferten og er ikke for smått til å spille med.

Innhold:
Innholdsmessig dette samme spillet som originalutgaven. Dette er et enkelt konsept som gir en masse variasjonsmuligheter og ikke et spill behøver å være likt.

Konklusjon: Så enkelt men aldri kjedlig.

Trivial Pursiut - reiseutgaven


Design
Trivial Pursuits reisespill finnes i flere varianter. Vi har selvsagt testet familieutgaven. Den ligger i en boks som er formet som et av de berømte kakestykkene som inngår i det originale spillet. Designet er elegant. Boksen tar liten plass i hard plast, noe som lover godt for transporten, men det viser seg at lokket sitter svært løst på boksen og du kan nesten være sikker på at det faller av i kofferten og at alle kortene inni flyter utover. Her hadde vi ventet en bedre løsning.

Innhold
Spillet er i seg selv er en svært forenklet utgave av originalspillet, ikke egentlig annet enn en samling spørrekort, anbefaler vi heller familier som liker nøtter på reisen å kjøpe et par fyldige spørrebøker. Den enste store fordelen med spillet til TP er at et klarer å integrere to ulike vanskelighetsgrader i samme spillet slik at barn i skolealder har omtrent samme vinnersjanser som voksne.

Konklusjon:
Ta heller med en spørrebok.

Geni - reiseutgaven


Design:
Reiseutgaven av spillet Geni er pakket i en ganske stor eske som tar forholdsvis mye plass i kofferten. Esken er også myk og tåler ikke så godt trykk. Likevel er denne god å pakke da det skal mye til for at boksen åpner seg når den først er pakket.

Innhold:
Spillet inni er mer spennende enn TPs reisespill. Spillmakeren har lagt mer innsats i selve spillet og det vil holde familien engasjert lenger. Reise utgaven av Geni passer til litt større barn enn det til TP. Og er ikke like godt egnet for en familie med litt spenn i aldersfordelingen.

Konklusjon: Om dere skal ha med et av spørre spillene bør dere ta dette om dere har plass i kofferte

Monopol - ReiseutgavenDesign:
Monopol har også en egen reiseutgave. Dette har et design som er moderne og nostalgisk på samme tid og gir gode monopolassosiasjoner. Spillebrikkene er forseggjorte og det er lett å holde orden i spillet. Boksen er testens beste. Ikke større en nødvendig for å romme spillet, hard plast som det godt kan sitte et par tunge bagasjestuere på uten at den sprekker og ikke minst sitter lokket solid fast med et klipssystem.

Innhold:
Spillmakerene har ikke forsøkt å lage et spill som likner på originalen, og her har de gjort det med hell. Spillet er enklere, men likevel så komplisert at de største barna gjerne spiller det igjen og igjen.

Konklusjon:
Om dere ikke venter dere en blåkopi av Monopol, men er forberedt på et helt nytt spill anbefaler vi at dere tar denne med i kofferten.

Test av reisebrettspillNintendo kan være fin underholdning for ungene på reisen, men særlig sosialt er det jo ikke. Dessuten må man passe på at spillet er ladet opp til en hver tid. Men heldigvis finnes det fortsatt spill som ikke behøver å lades opp og som kan engasjere både store og små på toget eller i trange flyseter. Faktisk blomstrer markedet for såkalte reiseutgaver. De store kjente brettspillene som Monopol og Trivial Pursuit ser ut til å konkurrere med hverandre om hvem som kan lage den mest elegante miniutgaven av seg selv. Vi har testet noen av de nye reisespillene. Hvilke er mest vellykket og er de nye spillene bedre og mer underholdende enn de gamle klassikerne, som kortstokken og Yatsy?


Spillene i testen
I denne testen har vi bare tatt for oss noen få av de mange reispillene som finne på markedet. Let gjerne litt selv i butikkene. Spør om å få se spillet uten innpakningen på. Husk at det viktigste med et reisespill er hvor solid og robust det er. Vi har heller ikke testet de mange spillene som handler om det å reise, men bare de som er laget for å være greie å ha med på tur. Spill om det å reise tester vi i en annen artikkel som komme senere.

Vi har sett på følgende kriterier.
Innhold: Her ser vi på likhet med originalutgaven. Hvor komplekst er spillet? Passer det til aldersgruppen? Blir det fort kjedelig?
Design: Hvor lett det er det å pakke og hvor godt forpakningen tåler å ligge i trange sekker og kofferter.

Her er spillene vi har testet:

Dyreparken i Kristiansand


Kristiansand Dyrepark strekker seg over et område på mer enn 600 mål like utenfor Kristiansand. Her har de, som eneste park i Norge, åpent hver dag hele året, men hovedsesongen er selvsagt på sommeren. I fjor satte Dyreparken ny publikumsrekord for 8. året på rad med 670.746 tilreisende.
Parken åpner offisielt lørdag 25. juni 1966, et år etter den faktiske åpningen. Det er 30 dyreslag her med bjørn som det store trekkplasteret. Inngangsbilletten koster 3 kroner for voksne og 1,50 kr for barn.
Apen Julius blir født 2. juledag 1979. Da Julius blir født vil ikke faren vite av ham, og Julius blir boende hjemme hos Edvard Moseid. Den lille røveren blir en stor kjendis med egen sang, bok og TV-serie. Dette gir et kjempeoppsving for parken og besøkstallene stiger voldsomt. Julius lever i dag et litt mer tilbaketrukket liv Kristiansand Dyrepark.
I 1983 blir dyreparken en fritidspark med flere attraksjoner enn bare dyr. Kaptein Sabeltann spilles for første gang i 1990. Over 500.000 barn og voksne har sett forestillingen siden da. Året etter åpner Kardemomme by. Gjennom 1990-årene blir Dyreparken en virkelig stor fornøyelsespark, med større områder for dyr og mange store attraksjoner.
På 2000-tallet har parken bare vokst i størrelse og besøkstall. De største nyhetene har kommet på dyrefronten og Dyreparken har befestet sin posisjon som en svært spennende dyrehage.

Kongeparken


Rogalands største turistattraksjon ble åpnet for første gang i 1986 av Gabriel Ålgård. På grunn av sviktende besøkstall ble Kongeparken solgt flere ganger. I 1997 ble Kongeparken overtatt av dagens eiere, familien Lund, som vi alle kjenner fra omreisende Lunds Tivoli. Da familien Lund overtok parken, var besøkstallet på ca. 45 000. Siden har besøkstallet føket i været og var hele 177 415 besøkende i 2006.

Mye å finne på
Kongeparken har en hel masse attraksjoner for barn mellom 3 og 12 år, som en 1 000 meter lang bob-bane, muligheten til å lage sin egen sjokolade i Freias Magiske Sjokoladefabrikk eller låne gratis digitalkamera og være fotograf for en dag. Men i de siste åra har også de litt større barna fått ting å glede seg over. SvalbardEkspressen er en 207 meter lang berg- og dalbane, bygget av Vekoma.

Ny berg- og dalbane
I 2008 åpnet parken en ny berg- og dalbane produsert av Reverchon. Denne er en såkallt Wild Mouse som snurrer rundt sin egen akse. Banen som ennå ikke har fått et navn har en maks fart på nesten 70 km/t, og på det meste får dere kjenne på hele 2,5G. Banen er bygget inn i selveste Bamsekongens hjem. Hos Kongeparkens hjemmeside kan dere være med å finne navn til det nye vidunderet.


Det har i det siste vært en del debatt i avisene om uansvarlige foreldre som tar med seg små barn på lange reiser. Folkehelsa har sågar advart norske foreldre om at det er farlig å reise til Thailand med barna på grunn av hyppige utbrudd av dengefeber.

Jeg skal ikke påstå at det er ufarlig å reise med ungene til en del land. Men faren er ofte ikke større enn ved andre aktiviteter vi foretar oss daglig. Likevel har vi et ansvar for ungene våre og ansvarlige foreldre planlegger alltid reisen godt.

Om man bare er godt nok foreberedt er det ikke umulig å reise både til Afrika og Asia med ungene fra de er forholdsvis små. Her er ti forslag til ting man kan gjøre for en sikker og behagelig reise.

1) Velg så langt det lar seg gjøre å reise direkte, om dere mellomlander kan det kanskje være like greit å overnatte en natt eller to på et godt hotell for å hvile ut og eventuelt tilpasse seg tidsforskjellen.

2) Budsjetter med mer enn da dere var uten barn. De billigste hotellene er ikke noe for småbarn. Dere trenger kaldt og varmt vann og helst et badekar.

3) Regn med mer bagasje. Dere bør pakke en sekk til hver av ungene. De minste kan trenge å ha med seg bleier hjemmefra for hele eller deler av turen, da skikkelig bleier kan være mangelvare. En koffert full av bleier kan fylles med suvernier på hjemveien. Vurder også å ta med utstyr til å koke eller rense vann.

4) Om valget står mellom flere land, velg det mest utviklede. Det er stor forskjell på å ha med en baby til Malaysia og det å reise til Laos med smårollingen. Reis helst til land dere kjenner fra før eller har fått anbefalt av kjente som har reist der med barn.

5) Studer nøye folkehelsas kart over malariainfiserte områder. Om det finnes malaria i et land, behøver det ikke å gjelde hele landet. I Asia går det fint an å unngå sykdommen helt. Selv i Afrika finnes det områder uten malaria. Men om dere reiser til et område med malaria er det ingen tvil. Bruk forebyggende medisiner. Vær også forsiktig og hold dere unna områder der faren for dengefeber er stor.

6) Vær mer enn normalt opptatt av håndhygiene. Vask hendene ofte, og pass særlig på ved bleieskift. Lær dere litt om helsesystemet i landet før dere drar og finn alltid ut på forhånd hvor nærmeste sykehus eller engelsktalende lege befinner seg. Ikke la ungen leke med ukjente dyr.

7) Ta selvsagt alle vaksiner. Men husk på at spedbarn må vente en stund før de kan ta enkelte anbefalte vaksiner. De må for eksempel være ett og to år gamle før de kan vaksineres mot henholdsvis hepatitt A og hjernehinnebetennelse.

8) Les utenriksdepartementets reiseråd. Ikke reis til land som frarådes her. Men husk at rådet ikke alltid gjelder for et helt land. På Filippinene for eksempel dreier rådet seg bare om et lite avgrenset område.

9) Om dere skal være lenge borte anbefales det sterkt å ha en fast boplass. Lei gjerne en leilighet med vestlig standard. Det behøver ikke å være dyrt og langtidsleie lønner seg ofte. Skal dere reise mye rund bør dere en eller flere ganger legge inn lange stopp på opp mot to uker for å roe det ned.

10) Vær i utgangspunktet skeptisk til tilbud om barnevakt. Hvor skeptisk du bør være varierer fra land til land og med hvor godt dere har blitt kjent på plassen dere bor.

Ellers bør dere naturligvis ta alle de forhånsdregler dere ville tatt om dere reiste alene, som å tegne reiseforsikring, ha mer enn et betalingskort oppbevart separat fra kontantene, og unngå dårlige strøk i byene. Med små barn blir det ikke så sene kvelder, men ta taxi eller lei sjåfør om dere befinner dere i ute i en by etter mørkets frembrudd. Vurder om dere har plass i bagasjen til å ta med barnesete hjemmefra, slike er det ikke mange av i den tredje verden.

Det aller viktigste er at dere selv kjenner deres egne barn og dere selv. De aller fleste kan gjennomføre en lang reise til eksotiske strøk bare de planlegger godt nok og tar hensyn til seg selv og barnet, men det er ikke heller noe must å dra lengst mulig. For mange kan det være like fint å legge turen litt nærmere hjemme. Noen måneder ved Middelhavet under barselspermisjonen er vel heller ikke å forakte.

Lenker til utleiere av sommerhus, leligheter og hytterI Italia

Andre

Hytte til hytte

Boligbytte
Boligbytte (homelinks norske partner)

Det ble egentlig ikke skrevet barnbøker før på 1900-tallet. Barn ble i det hele tatt ikke regnet som annet en ufullkomne voksne før det, og var ikke en egen gruppe lesere. Likevel ble mange av de bøkene som blir regnet som barnelitteraturens klassikere skrevet lenge før folk som Astrid Lindgren gjorde barnelitteratur til en egen sjanger.

Reisetema
Det pussige med mange av disse klassikerne, som Gullivers reiser,Jorden rundt på åtti dagerTom SawyerJungelboken og Robinson Crusoe for å nevne noen, er at de handler om reiser i en eller annen form.

Hjemme - borte - hjemme
Kanskje er det nettopp derfor mange av disse bøkene appellerer til barn den dag i dag selv om de egentlig ble skrevet for voksne. Tenk bare på hvor mange av dagens barnebøker som også på en eller annen måte handler om det å reise. En reise setter fantasien i sving, den åpner nye verdener og gir et blikk inn i det store ukjente. De fleste barnebøker begynner og slutter likevel trygt og godt hjemme. Det gjør også dagens bok.

Dagens bok
I 1872 var det ikke vanlig å reise jorden rundt, og å gjøre det på åtti dager var det reneste kunststykke. Det er kanskje ikke så rart da at det hele skjer i en bok av den fabulerende, franske forfatteren Jules Verne, med tittelen, ja nettopp: Jorden rundt på åtti dager. Fileas Fogg er en fintfølende gentleman, og en fin herre i Londons selskapsliv. Men da hans åndsfrender i Reformklubben under et whistlag utfordrer han til et veddemål klarer han ikke å takke nei. Det er klart han skal klare å reise verden rundt på 80 dager. Det blir en heseblesende reise og et kappløp med tiden. Hele veien har de en viss betjent Fiks i hælene. Et stort pengebeløp ble nemlig ranet fra en bank i London, og Fileas Fogg hadde 20000 pund i sin reiseveske...

Lang holdbarhet
Dette er en klassiker som har holdt seg godt i over hundre og tretti år. Forbausende mange av bøkene til Jules Verne har det. De største barna kan utmerket godt lese hele utgaven, men det finnes redigerte kortversjoner å få tak i for de litt mindre. Dette er en bok som kan gi sommerfugler i magen og reisefeber for store og små. Anbefales.


Reisehåndbøker for barn


Å lese og reise er to aktiviteter som står godt til hverandre. En god bok kan berike en reise, og omvendt. Slik er det også for barna. I en serie små artikler fremover vil vi ta for oss bøker som inspirerer til reiselyst hos barn. Kanskje tar vi også med noen godbiter til de voksne. Bøkene vi ser på vil være i flere sjangere fra fakta til skjønnlitteratur. Det skal være bøker som gir rom for reisedrømmer og bøker som gir lærdom om verden. I dag har vi lest reisehåndbøker for barn.

Lærdom og aktiviteter
Kari Gjæver Pedersen har skrevet og Gry Morsund har illustrert de muntre bøkene i serien Min reise, som utgis på Damm forlag. Her blir vi kjent med Nansen som loser barna gjennom ulike reisemål. Bøkene kombinerer nyttig lærdom om feriemålet med aktiviteter som å lime inn elementer fra ferien og tegne sine egne inntrykk. Bøkene inneholder også kart, ordliste og oversikt over de vanligste matrettene.

Kjente land
Til nå har det kommet tre bøker i serien og det er ikke overraskende tre av dem mest vanlige ferielandene for barnefamilier som er med, Danmark, Spania og Hellas. Kanskje blir Sverige neste?

Vurdering
Illustrasjonene er gode, språket er enkelt men levend og grepet med Nanasenfiguren er vellykket. Bøkene egner seg godt i bil, tog eller fly og er alt i alt et greit kjøp om man skal til ett av de tre nevnte landene.

Karakter:   

Ascehougs reisehåndbøker for barnAscehoug serie reisehåndbøker for barn omfatter flere titler enn Damms bøker, men isteden for hele land tar de for seg ulike byer. De første seks titlene er; Barnas Athen, Barnas Barcelona, Barnas København, Barnas London, Barnas Paris og Barnas Roma.

Bøkene ikke skrevet av én, men flere ulike forfattere. Skjønt så mye rom for individuelt forfatterskap gir konseptet ikke. Hver bok har bare åtte sider og består hovedsaklig av utbrettbare kart med tekster og bilder.

Det er det grafiske uttrykket som gjør bøkene verdt pengene. Her er det mye fint å se på for ungene og fantasiene settes i gang. Samtidig gir bøkene en ganske god oversikt over de aktuelle byene. De har ikke det samme språket, de skjønnlitterære grepene og de samme aktivitetene som i Damms serie, men skal dere reise til en av byene som omhandles i serien, kan de være med på å gjøre reisen artigere og mer lærerik for barn fra 5-6 år og oppover.

Karakter: 

Kuala Lumpur1)    Utforsk alle salgsbodene i Kina Town. Her er fotballdraktene billige, om ikke helt ekte.
2)    Kjør berg- og dalbane innendørs på kjøpesentret Time Square Center, og ikke glem å kjøpe boller hos ”The Norwegian Baker” med det samme dere er på kjøpesentret. 
3)    Se byen fra glassbua på Petrona Twin Tower. Billetten er gratis med dere skal komme tidlig om morgen for å skaffe en. Får dere ikke plass er utsikten bedre i det noe lavere Menara KL.
4)    Utforsk den bitte lille urskogen på Bukit Nanas midt i byen. Her lever det to ulike arter aper, samt en masse andre dyr.
5)    Ta en taxi ut til Bantugrottene. Dette er hinduistenes hellige sted. Mystiske grotter, aper, gullstatuer og masse å lære om religion.

Singapore med barnSingapore behøver ikke bare å være et raskt stopp på veien videre til mer eksotiske reisemål. For en barnefamilie har byen faktisk masse å by på og når vi skulle sette opp fem ting å gjøre med barn der, var det faktisk vanskelig å velge bort noe.

Her er våre fem beste forslag:

1) Besøk Singapore Zoo. Dyrehage i verdensklasse med nattsafari.

2) Sentosa Island: Masser av spennende attraksjoner i et noe kunstig, men rent og barnevennlig miljø.

3) Litle India: Farger, lukter, lyder.

4) Chinatown Heritage Senter i Cross Street har et Museum som er svært godt tilrettelagt for barn og som viser bydelens spennende historie slik at de minste kan leve seg inn i det.

5) Bukit Timah Nature Reserve. En nasjonalpark midt i storbyen med aper, slanger og urskog.

Colosseum og Forum Romanum med barn


Dette er kanskje Romas mest berømte severdighet. Colosseum er spennende også for barna. Her kan de virkelig leve seg inn i historien, med løver og gladiatorkamper. Det er en god ide å bruke litt tid på forhånd til å bla i bildebøker og snakke litt om historien bak Colosseum.

Finn et rolig sted og slappe av etterpå
Etter å ha besøkt Colosseum kan dere rusle sydover langs Via Claudia til Piazza Celimontana. Her er en stor lekeplass hvor det passer yppelig med en rast for de minste etter mange inntrykk. Litt lenger oppe i bakken ligger Parco Giochi som er ideell for picnic. Her kan dere ri på ponnier.

Fortsett sightseeingen
Om ungene heller orker mer trasking og mer sus av historie, som Roma jo er full av, bør dere ta dere en tur rett over gata fra Colosseum og gå inn på det gamle romerske torget Forum Romanum. Her kan dere leke at dere er romere og spankulere blant ruinene etter bad og storslåtte offentlige byggninger.
Barna vil like Trajans søyle på Trajans forum med fantastisk detaljerte motiver fra Keiser Trajans krigføring.
En annen gøyal greie for litt større barn er å melde seg på som gladiator for en dag. Sjekk her.
På høyden Palatine over forum hvor legenden skal ha det til at Romulus grunnla byen, kan dere se godt bevart ruiner etter romerske rikmannsvillaer.

Til Roma med barn

Den vanskeligste utfordringen som foreldre i Roma er å unngå å gape over for mye. Ingen steder i verden finnes det flere severdigheter i verdensklasse, men husk at mange av dem er mest interessante for voksne. Er man likevel litt fleksibel og legger inn de rette pausene, kan man få med seg masse sightseeing og samtidig få til en morsom, lærerik og rolig ferie for de minste. Roma kan absolutt være barnas by.

Oase for barnefamilier
Borghese Parken (Parco della Villa Borghese) bør være alle barnefamiliers hjemmebase i Roma. Er dere smarte finner dere et hotell i nærheten av denne. Parken er et flott sted å begynne eller avslutte en lang dag med hard sightseeing eller tilbringe en hel rolig dag uten noe mas. Her kan dere leie sykler til hele familien. Dere kan også leie en båt for å plaske rundt i den kunstige innsjøen. Hele sommeren er det dukketeater om morgenen og ettermiddagen på Teatro Stabile San Carlino. På Cinema dei Piccoli viser de barenfilmer om ettermiddagen og kvelden. I Parken finner du også en ganske nyoppusset dyrehage, Bioparco di Roma (Giardino Zoologico). Her er det picnicområde og lekeplass. Utenfor dyrehagen kan dere hoppe på et miniatyrtog, og det går også an å ri ponnier her.

Få med et museum
Barnefamilier bør ikke bruke alt for mage dager inne på museer. I Roma er det imidlertid så mange museer med gjenstander fra den klassiske tiden at man bør få med seg ett bare for å sette fantasien i gang. Det ene bør være Palazzo Massimo alle Terme. Her finnes marmorskulpturer av de antikke gudene, figurer fra mytologien og romerske keisere med og uten fruer. Mange av statuene er virkelig så realistiske at mennesker som levde for to tusen år siden virker levende den dag i dag.

Makaber kirke
Foruten Peterkirken er den av Romas mange hundre kirker den lille Santa Maria della Concezione, den mest spennende for litt større barn, særlig om de har en sans for det makabre. Krypten her er utsmykket med knoklene til avdøde munker.

Kjør hest og vogn
Flere steder i Roma kan dere ta en tur med hest og vogn, slik romerne gjorde i gamle dager. Lettest er det å finne en ved Spansketrappa eller ved Pantheon.

Smarte tips
Kjøp et arkeologikort. Det varer i syv dager og gir gyldig inngang til ni store severdigheter: Colosseum, Palatine, Caracellas bad, fire nasjonale museer, og to severdigheter ute ved Via Appia. Dere kan spare penger, men først og fremst slipper dere unna den til tider enormt lange bilettkøen ved colosseum. Arkeologikortet kan kjøpes på hvilken som helst av de ni severdighetene. Unngå og kjøpe det på Colosseum.
På mandager er de fleste museene i Roma stengt. Dra til Borghese Parken, Via Apia, eller spis masse pizza og is og ta livet med ro.

Fem ting å gjøre med barn i Mexico by


1. Dra til Museo Nacional de Antropología e Historia og lær alt om gamle indianerkulturer.
2. Etterpå besøker dere sol- og månepyramiden i Teotihuacán. Ta rutebuss tidlig om morgenen og få med dere soloppgangen og slipp unna de store turisthordene.
3. Bruk en hel dag i Chapultepecparken, se slottet og ro med båt på innsjøene.
4. Reis ut til Xochimilco og dra på kanaltur i de vakre fargerike båtene mellom flytende hager.
5. Drikk brus fra pose med sugerør.

Fri fra skolen


I dag er det vanlig å ta barna ut fra skolen for å reise bort en ukes tid utenom skolens ferier, når prisene er lave. Men man kan også med litt planlegging bli borte mye lenger. En drøm for hele familien når vinteren kanskje ikke ble så hvit som man hadde tenkt, og skiturene ble det så som så med.

De fleste skoler krever at du fyller ut en søknad om ekstra skolefri på forhånd. Rektor kan innvilge ekstra skolefri for inn til to uker. Familier med skolebarn som planlegger langturer over to uker er nødt til å skrive ut barna fra skolen. Når man kommer hjem meldes de inn igjen. Dette høres kanskje drastisk ut, men er nødvendig, for barna har etter loven rett på opplæring. Dette betyr videre at man overtar ansvaret for undervisningen selv. Etter Opplæringsloven § 2-1 har man som foreldre rett til å undervise egne barn, men det er viktig at alternativ undervisning skal være tilsvarende den undervisningen som gis i grunnskolen.

Moro og meningsfyllt
Det er mye lettere å undervise egne barn på tur enn mange tror. Husk at det bare er for en periode, og ikke hele skolegangen. En langreise gir mye tilbake til familien man ikke kan oppnå hjemme – jeg nevner for eksempel kvalitetstid og økt samhold. Ingen faste aktiviteter  på kveldene, og ingen foreldremøter eller overtidsjobbing. Alt i alt får man mer overskudd til å undervise barna selv. Noen blir også lei av strandliv etter en stund, og da er undervisning av egne barn noe av det mest meningsfulle man kan gjøre.

Stressfri ferie


Vil du egentlig bare være hjemme i stedet for å reise på ferie?
Er hverdagen din blitt så fylt opp av jobb, kjøring, bringing av unger, leksehjelp, treninger, foreldremøter og vasking av klær og smøring av matpakker at bare tanken på å planlegge, pakke og dra på ferie med familien ikke høres avslappende ut i det hele tatt? Det stadig økende tilbudet når det gjelder reiser har ikke hjulpet.
Med så mange valgmuligheter er det lettere å la være å velge.

Før reisen
 
Finn ditt reisemål
 
Tenk nøye om hva slags ferie dere ønsker. Er dere ikke så glad i varme og sol kan dere vurdere en fjelltur eller en opplevelsestur. Storbyferie er ofte ikke det man forbinder med ferie uten stress, men mange byer har et rikt kulturtilbud. Ta et familie råd og finn ut hva dere har lyst til.
 
For inspirasjon er Aftenpostens Reisemål et flott sted. Her finnes et interaktivt kart med en rekke artikler om et stort utvalg reisemål.
 
Reiseplaneten har masse reiseguider du kan skrive ut gratis. Siden er delt inn i temaer som Sol og strand, temareiser, storby og kultur osv.
 
Ta en tur til bokhandlerens reiseguidehjørne. Selv om nettet er veldig lett å navigere er det ingenting som slår en god reisehåndbok. Her får du tips om reisemål bare ved å se på hyllene.
 
Bestill turen
 
Opodo er et europeisk reisebyrå som nå har lansert en norsk side. De sikter på å ha de beste avtalene for forbrukeren på fly, hotell og leiebil.
 
Ellers er både finn.no og ebookers utmerkede steder å starte bestillingen.
 
Er ikke penger et problem for dere har nettstedet luxurylink spesialisert seg på å selge reiser til luksriøse reisepakker og alt-inkluderte ferier. Flere av reisemålene tilbys i form av auksjoner, slik at du kan by det du vil og håpe å få tilslaget.
 
Fremdeles ikke sikker?
 
Prøv å finn et reisebyrå som forstår dine behov. Spør vennene dine om hvilke reisebyrå de bruker. Hvis du satser på et utenlandsk reisebyrå, kanskje du vet av noen som er derfra og som bruker å reise hjem. De vet muligens om gode reiseagenter. De mest seriøse agentene vil spørre deg om budsjettet ditt, lengde på oppholdet, og eventuelle bekymringer og spesielle behov du har. Nettstedet Concierge har en søkbar database over reiseagenter (se under ”Tools”).
 
Forberedelser
 
Vær tidlig ute
 
Bestill et fly så tidlig på dagen som mulig. Ved forsinkelser er det større sjanse for at du kommer fram samme dag.
 
Pakk hele året
 
Ha en egen liten reise-toalettveske med små shampoer, kremer, tannbørster og hva du måtte trenge, klar hele året. På den måten slipper du å være nødt til å starte på nytt hver gang du skal ut på tur.
Lag to pakke-lister, og lagre dem på datamaskinen din – en for vinterferier, og en for sommerferier.
Sjekk bagasjeregler på forhånd, så er du forberedt når du står på flyplassen. Noe som kan være en negativ overraskelse om du plutselig får vite at du må betale ekstra for noe du ønsker å ta med deg.
Barnevogn er det viktig å ta med seg for småbarnsforeldre. I følge Forbrukerportalen er Sterling det eneste flyselskapet som opererer i Norge som tar seg ekstra betalt for å sende barnevogn.
 
Mer plass i kofferten
 
Rull klærne, ikke brett dem. Rull sammen sokker og toalettsaker og stapp dem inni sko – på denne måten holder skoene på formen også. Pakk barnas klær i gjennomsiktig plastposer og merk dem med navn. På den måten er det lett å få tak i klærne til barna hvis uhellet er ute og barnet ditt trenger å skifte klær. 
 
Ta det med deg
 
Pakk det viktigste som håndbagasje, som ekstra klesskift, bleier, toalettsaker, solkrem og badetøy. Skulle du miste bagasjen din eller hotellrommet ikke er klart når dere kommer fram, kan du starte ferien med en gang allikevel. Husk sikkerhetsreglene for håndbagasje.
 
Forbered barna på reisen
 
Noen barn blir usikre i sikkerhetskontrollen og slår seg vrang. Øv dere hjemme på forhånd. Bruk en dør som metalldetektor, ta av skoene og beltet og send kosedyrene gjennom kontrollen (og få dem tilbake igjen), bruk et bord. Store barn kan være kontrollører.
På reisen er det viktig å holde barna sysselsatt med bøker, bærbare DVD-visere, spill, tegnesaker osv. Det blir ofte mye venting.
 
Oppholdet
 
Bruk en dag til å ”lande”
 
Ta det rolig den første dagen i ferien – ikke den siste. Slapp av ved bassenget, ta en liten tur til markedet, spis på hotellets restaurant og legg deg tidlig.
 
Bruk hotellet
 
Bruk hotellets bookingservice. De fleste hoteller kan bestille turer, leiebiler og fritidsaktiviteter for deg. Husk å gi tips.
 
Glem tiden
 
Ikke bare tøy reglene – bryt dem. Forleng leggetidene, spis hva du vil. Og glem tiden. Rakk dere ikke dyreparken kl 15 da løvene ble matet? Glem det, og legg deg ved bassenget i stedet. Når dere kommer hjem kan dere se løver på TV i stedet.
Vil du virkelig stresse ned, la vær å bruke bil. Fysisk aktivitet er godt for kropp og sjel. La barna klatre i trær. Spaser til stranden eller på stier rundt der dere bor, lukt og føl stemningen og tempoet i byen, sitt på en fortauscafe.
 
Familietid
 
Ofte har foreldre og barn forskjellige behov. Kjøp oppblåsbare leker og strandleker til barna. Mange streder har tilbud om kurs i forskjellige idretter. Meld på de store barna på tennis- eller surfekurs. Finnes det en ”bamseklubb” på stedet trenger du ikke ha dårlig samvittighet om du bruker tilbudet en time eller to så du får tid til deg selv. Voksentid er viktig det også. Finn igjen kjærligheten med partneren mens dere går hånd i hånd uten at noen maser om is eller er tørste. Men husk - ikke overdriv bruken av profesjonell barnepass. Å investere tid i familien er gull verdt.
 
Ta bilder
 
Knips i vei. Kjøp engangskameraer til barna, la dem ta bilde av det de vil. Artig for dem å se på når de kommer hjem.
 
Ta kontroll på forhånd
 
Vil du ha et rom vekk fra det bråkete discoteket, bassenget eller heisen? Be om det. Få hotellet sende deg en epost på forhånd med kart over hotellet med rommet ditt markert.
Ønsker du å bo rett ved den mest kritthvite stranden? Ta et kikk på Google Earth og sjekk selv!
 
Spis lokal mat
 
Smak på nye retter. Spør om kelneren kan anbefale noe fra menyen. Les om den lokale maten på forhånd, så du vet hva du spiser.
 
Hjem igjen
 
Planlegg maten før reisen
 
Kommer dere hjem så tidlig at butikken er åpen ennå? Uansett vil dere sannsynligvis være sulten. Det bør være noe du bare kan varme opp, som ovnsklar kylling, pizza og lignende.
 
Reiser du om vinteren kan du som regel trygt la mat ligge i fryseren til du er hjem igjen. Om sommeren må du huske på at et strømbrudd kan få uante ”grønne” konsekvenser i fryseren. Hør om naboen skal være hjemme og om du kan få lov til å legge mat i fryseren hans. Eller du kan forhåndsbestille pizza på vei hjem fra flyplassen, så kan dere plukke den opp på veien.
 
 
Sorter klær før dere drar hjem
 
Hold rene og skitne klær fra hverandre i kofferten, så kan du bare putte skittentøyet rett i vaskemaskinen
 
Fortsett ferien hjemme
 
Les bøker og se filmer fra det stedet du har besøkt, lag mat fra landet du har vært i, hold lysbildeshow for hele familien. Ta noen rolige dager på jobb til å begynne med. Kanskje kan du gå litt tidligere enn du pleier, eller ta flere pauser.
Forhåpentligvis er du nå så avslappet at du er klar for nye utfordringer i hverdagen. Husk at ferien skal være et pustehull.
Det viktigste du kan gjøre for deg selv og familien er å senke forventningene på forhånd. Kanskje er ikke ungene blide hele tiden. Kanskje trives ikke familien sammen 24 timer i døgnet. Legg opp til at alle familiemedlemmene får litt av de aktivitenene de synes er gøy. Samle dere rundt bordet på kvelden til måltid, kortspill eller samtale. På den måten lager dere gode minner dere kan huske i hverdagen.