tirsdag 13. oktober 2009


Det ble egentlig ikke skrevet barnbøker før på 1900-tallet. Barn ble i det hele tatt ikke regnet som annet en ufullkomne voksne før det, og var ikke en egen gruppe lesere. Likevel ble mange av de bøkene som blir regnet som barnelitteraturens klassikere skrevet lenge før folk som Astrid Lindgren gjorde barnelitteratur til en egen sjanger.

Reisetema
Det pussige med mange av disse klassikerne, som Gullivers reiser,Jorden rundt på åtti dagerTom SawyerJungelboken og Robinson Crusoe for å nevne noen, er at de handler om reiser i en eller annen form.

Hjemme - borte - hjemme
Kanskje er det nettopp derfor mange av disse bøkene appellerer til barn den dag i dag selv om de egentlig ble skrevet for voksne. Tenk bare på hvor mange av dagens barnebøker som også på en eller annen måte handler om det å reise. En reise setter fantasien i sving, den åpner nye verdener og gir et blikk inn i det store ukjente. De fleste barnebøker begynner og slutter likevel trygt og godt hjemme. Det gjør også dagens bok.

Dagens bok
I 1872 var det ikke vanlig å reise jorden rundt, og å gjøre det på åtti dager var det reneste kunststykke. Det er kanskje ikke så rart da at det hele skjer i en bok av den fabulerende, franske forfatteren Jules Verne, med tittelen, ja nettopp: Jorden rundt på åtti dager. Fileas Fogg er en fintfølende gentleman, og en fin herre i Londons selskapsliv. Men da hans åndsfrender i Reformklubben under et whistlag utfordrer han til et veddemål klarer han ikke å takke nei. Det er klart han skal klare å reise verden rundt på 80 dager. Det blir en heseblesende reise og et kappløp med tiden. Hele veien har de en viss betjent Fiks i hælene. Et stort pengebeløp ble nemlig ranet fra en bank i London, og Fileas Fogg hadde 20000 pund i sin reiseveske...

Lang holdbarhet
Dette er en klassiker som har holdt seg godt i over hundre og tretti år. Forbausende mange av bøkene til Jules Verne har det. De største barna kan utmerket godt lese hele utgaven, men det finnes redigerte kortversjoner å få tak i for de litt mindre. Dette er en bok som kan gi sommerfugler i magen og reisefeber for store og små. Anbefales.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar