tirsdag 13. oktober 2009

Tips til fredlige Søndagsturer



Mange unger synes det er fryktelig kjedelig å gå på tur. Når foreldrene står klar med turklær og ryggsekk til søndagsturen er det mange unger som protesterer og heller vil være hjemme for å tilbringe dagen med Playstation eller YouTube. Det virker ofte håpløst å motivere de yndefulle små. Til slutt får du kanskje barna til å bli med etter mye om og men. Men stemningen er allerede på bånn, du blir selv irritabel og søndagsturen spolert av furtende barn. Mange foreldre gir derfor opp og drar på tur alene i stedet, eller stikker innom nærmeste Caffe Latte-bar. Og resultatet? Det er flere og flere barn i dag som f. eks. ikke kan gå på ski. I media hører vi om klossete barn, og at de blir fetere og at de senere kan få helseproblemer.

Felles glede
Men å gå på tur er ikke bare en helsegreie, man får gode fellesopplevelser i tillegg. En vellykket tur gjør at familien blir mer sammensveiset i hverdagen. Men hvordan får man barna med seg på tur?

Lag et eventyr
Alle barn er glade i nye opplevelser og eventyr. Prøv å få turen til å høres fristende ut. Si at dere skal ut ”på eventyr”, ikke ”nå skal vi gå på tur”. Tenk gjerne gjennom turen på forhånd, men ikke vær for ambisiøs til å begynne med. Ta hensyn til barnas alder. En treåring har ikke de samme interesser som en 8-åring. Legg opp løypa etter barnas tempo. Det finnes små eventyr å oppdage underveis: et vann med ender (ta med brødsmuler), klatretrær, en blomstereng, en froskedam eller et stort bringebærkratt, eller svaberg som er gode å løpe på. En stubbe kan fortelle oss hvor gammel den er ved at vi teller årringer. Og under den kan det bo mange rare insekter dere ikke har sett før. Improviser og la barna bestemme når de skal stoppe. Slapp av. Har de funnet noe gøy de kan leke med, hvorfor ikke ta matpausen der i stedet for akkurat det stedet du hadde tenkt på forhånd. Maser du for mye på barna når de er i full lek kan det føre til at de blir stresset, og at de ikke vil bli med neste gang dere skal på tur.

Ting å gjøre om høsten
Om høsten er det artig å gå under løvtrær og leke i løvet. Kanskje har noen samlet sammen løv i dynger? Fantastisk moro for de minste barna. Dere kan også se etter bekker og stryk der det går ørret – er dere heldige kan dere se ørreten sprette på denne tiden av året. En kveldstur for å se på stjernehimmelen en skyfri dag kan være spennende for barn i alle aldre. Det føles ofte tryggere med hånda si godt i pappas eller mammas hånd. Husk lommelykt og refleks (Lys på hverandre!) og se på stjernehimmelen. Kan dere se Karlsvogna og Orions belte? Hva med å investere i en stjernekikkert?

Når vinteren kommer
Er det snø er jo akebakken et naturlig mål, både med ski og med akebrett. Vær med å ak med barna! Barn som ikke kan stå på ski selv kan du holde mellom bena. Snart vil de få lyst til å prøve selv. På midtvinteren er det mange islagte vann – det er gøy å gå på vannet! Hvis det ikke er for mye snø kan man også gå på skøyter på isen. Naturen er en naturlig lekeplass og det er bare din egen fantasi som setter grenser.

Tid for lek
Husk at de fleste barn ikke liker å gå for turens egen skyld. Ta pauser! Og husk å ta med turmat. Legg gjerne nedi noen overraskelser som ekstra godt pålegg og frukt. Til drikke er jo kakao alltid populært, men prøv også med fruktsuppe eller noe annet som kan sette en spiss på turen. Termosen kan også brukes til å holde pølsene varme. Ellers kan dere grille underveis. Legg et par vedkuber i sekken og tenne opp et bål. Det er ikke noe som er så koselig som å varme seg ved bålet. For de litt mindre barna er det viktig å ha med et par klesskift, og husk på gummestøvler i skogen – skogbunnen er som regel alltid fuktig når det ikke er sommer.

Ha et mål
For de litt større barna kan det å ha et mål for turen gjøre dem mer positive. Hva med en topp-tur? Prøv å finne ut hvor toppene i din kommune ligger, og ha som mål å bestige dem etter tur. La barna bygge sin egen varde av stein på toppen, lag en konkurranse om hvem som kan stable flest steiner oppå hverandre.

Orienter dere
Kjøp også inn eget kart og kompass til barna og la dem være med å planlegge ruta. GPS er den moderne varianten men den gir ikke like god hjernetrim. Det gjør godt for selvtilliten hvis barna får bestemme selv.

Kjøp litt utstyr
Ta barna med i en stor sportsforetning. Der kan dere finne nytt utstyr og inspirasjon til hvordan dere kan legge opp turene deres. Er det dyrt så husk at det skal vare i mange år. Ønsk dere turutstyr til jul og bursdager. Det skal ikke så mye til før du har nok av det du trenger for å gå tørskodd rundt i skog og fjell uten å fryse.

God tur i barnas tempo!

Tips:
Få turen til å høres ut som et eventyr
La barna bestemme tempoet selv
La de store barna få være med å planlegge turer på forhånd
Husk god turmat
Ta med en liten overraskelse
Ta pauser
Ikke vær for bestemt på turmålet på forhånd.
Improviser og snu og gå hjem hvis dere må

Synes du det er vanskelig å få idéer selv kan det være en mulighet å melde seg inn i Barnas Turlag, som er en medlemsforening i Den norske turistforening. De har lokallag flere steder i landet, og arrangerer turer med familien, overnattingsturer, villmarksturer for unger osv.

Er barna glad i å løpe og å kunkurere kan orienteringsløp være noe for dem. Norges Orienteringsforbund har egne lag for barn og unge.

NRKs Lars Barmen har disse forslagene til turmat.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar