tirsdag 13. oktober 2009

Stressfri ferie


Vil du egentlig bare være hjemme i stedet for å reise på ferie?
Er hverdagen din blitt så fylt opp av jobb, kjøring, bringing av unger, leksehjelp, treninger, foreldremøter og vasking av klær og smøring av matpakker at bare tanken på å planlegge, pakke og dra på ferie med familien ikke høres avslappende ut i det hele tatt? Det stadig økende tilbudet når det gjelder reiser har ikke hjulpet.
Med så mange valgmuligheter er det lettere å la være å velge.

Før reisen
 
Finn ditt reisemål
 
Tenk nøye om hva slags ferie dere ønsker. Er dere ikke så glad i varme og sol kan dere vurdere en fjelltur eller en opplevelsestur. Storbyferie er ofte ikke det man forbinder med ferie uten stress, men mange byer har et rikt kulturtilbud. Ta et familie råd og finn ut hva dere har lyst til.
 
For inspirasjon er Aftenpostens Reisemål et flott sted. Her finnes et interaktivt kart med en rekke artikler om et stort utvalg reisemål.
 
Reiseplaneten har masse reiseguider du kan skrive ut gratis. Siden er delt inn i temaer som Sol og strand, temareiser, storby og kultur osv.
 
Ta en tur til bokhandlerens reiseguidehjørne. Selv om nettet er veldig lett å navigere er det ingenting som slår en god reisehåndbok. Her får du tips om reisemål bare ved å se på hyllene.
 
Bestill turen
 
Opodo er et europeisk reisebyrå som nå har lansert en norsk side. De sikter på å ha de beste avtalene for forbrukeren på fly, hotell og leiebil.
 
Ellers er både finn.no og ebookers utmerkede steder å starte bestillingen.
 
Er ikke penger et problem for dere har nettstedet luxurylink spesialisert seg på å selge reiser til luksriøse reisepakker og alt-inkluderte ferier. Flere av reisemålene tilbys i form av auksjoner, slik at du kan by det du vil og håpe å få tilslaget.
 
Fremdeles ikke sikker?
 
Prøv å finn et reisebyrå som forstår dine behov. Spør vennene dine om hvilke reisebyrå de bruker. Hvis du satser på et utenlandsk reisebyrå, kanskje du vet av noen som er derfra og som bruker å reise hjem. De vet muligens om gode reiseagenter. De mest seriøse agentene vil spørre deg om budsjettet ditt, lengde på oppholdet, og eventuelle bekymringer og spesielle behov du har. Nettstedet Concierge har en søkbar database over reiseagenter (se under ”Tools”).
 
Forberedelser
 
Vær tidlig ute
 
Bestill et fly så tidlig på dagen som mulig. Ved forsinkelser er det større sjanse for at du kommer fram samme dag.
 
Pakk hele året
 
Ha en egen liten reise-toalettveske med små shampoer, kremer, tannbørster og hva du måtte trenge, klar hele året. På den måten slipper du å være nødt til å starte på nytt hver gang du skal ut på tur.
Lag to pakke-lister, og lagre dem på datamaskinen din – en for vinterferier, og en for sommerferier.
Sjekk bagasjeregler på forhånd, så er du forberedt når du står på flyplassen. Noe som kan være en negativ overraskelse om du plutselig får vite at du må betale ekstra for noe du ønsker å ta med deg.
Barnevogn er det viktig å ta med seg for småbarnsforeldre. I følge Forbrukerportalen er Sterling det eneste flyselskapet som opererer i Norge som tar seg ekstra betalt for å sende barnevogn.
 
Mer plass i kofferten
 
Rull klærne, ikke brett dem. Rull sammen sokker og toalettsaker og stapp dem inni sko – på denne måten holder skoene på formen også. Pakk barnas klær i gjennomsiktig plastposer og merk dem med navn. På den måten er det lett å få tak i klærne til barna hvis uhellet er ute og barnet ditt trenger å skifte klær. 
 
Ta det med deg
 
Pakk det viktigste som håndbagasje, som ekstra klesskift, bleier, toalettsaker, solkrem og badetøy. Skulle du miste bagasjen din eller hotellrommet ikke er klart når dere kommer fram, kan du starte ferien med en gang allikevel. Husk sikkerhetsreglene for håndbagasje.
 
Forbered barna på reisen
 
Noen barn blir usikre i sikkerhetskontrollen og slår seg vrang. Øv dere hjemme på forhånd. Bruk en dør som metalldetektor, ta av skoene og beltet og send kosedyrene gjennom kontrollen (og få dem tilbake igjen), bruk et bord. Store barn kan være kontrollører.
På reisen er det viktig å holde barna sysselsatt med bøker, bærbare DVD-visere, spill, tegnesaker osv. Det blir ofte mye venting.
 
Oppholdet
 
Bruk en dag til å ”lande”
 
Ta det rolig den første dagen i ferien – ikke den siste. Slapp av ved bassenget, ta en liten tur til markedet, spis på hotellets restaurant og legg deg tidlig.
 
Bruk hotellet
 
Bruk hotellets bookingservice. De fleste hoteller kan bestille turer, leiebiler og fritidsaktiviteter for deg. Husk å gi tips.
 
Glem tiden
 
Ikke bare tøy reglene – bryt dem. Forleng leggetidene, spis hva du vil. Og glem tiden. Rakk dere ikke dyreparken kl 15 da løvene ble matet? Glem det, og legg deg ved bassenget i stedet. Når dere kommer hjem kan dere se løver på TV i stedet.
Vil du virkelig stresse ned, la vær å bruke bil. Fysisk aktivitet er godt for kropp og sjel. La barna klatre i trær. Spaser til stranden eller på stier rundt der dere bor, lukt og føl stemningen og tempoet i byen, sitt på en fortauscafe.
 
Familietid
 
Ofte har foreldre og barn forskjellige behov. Kjøp oppblåsbare leker og strandleker til barna. Mange streder har tilbud om kurs i forskjellige idretter. Meld på de store barna på tennis- eller surfekurs. Finnes det en ”bamseklubb” på stedet trenger du ikke ha dårlig samvittighet om du bruker tilbudet en time eller to så du får tid til deg selv. Voksentid er viktig det også. Finn igjen kjærligheten med partneren mens dere går hånd i hånd uten at noen maser om is eller er tørste. Men husk - ikke overdriv bruken av profesjonell barnepass. Å investere tid i familien er gull verdt.
 
Ta bilder
 
Knips i vei. Kjøp engangskameraer til barna, la dem ta bilde av det de vil. Artig for dem å se på når de kommer hjem.
 
Ta kontroll på forhånd
 
Vil du ha et rom vekk fra det bråkete discoteket, bassenget eller heisen? Be om det. Få hotellet sende deg en epost på forhånd med kart over hotellet med rommet ditt markert.
Ønsker du å bo rett ved den mest kritthvite stranden? Ta et kikk på Google Earth og sjekk selv!
 
Spis lokal mat
 
Smak på nye retter. Spør om kelneren kan anbefale noe fra menyen. Les om den lokale maten på forhånd, så du vet hva du spiser.
 
Hjem igjen
 
Planlegg maten før reisen
 
Kommer dere hjem så tidlig at butikken er åpen ennå? Uansett vil dere sannsynligvis være sulten. Det bør være noe du bare kan varme opp, som ovnsklar kylling, pizza og lignende.
 
Reiser du om vinteren kan du som regel trygt la mat ligge i fryseren til du er hjem igjen. Om sommeren må du huske på at et strømbrudd kan få uante ”grønne” konsekvenser i fryseren. Hør om naboen skal være hjemme og om du kan få lov til å legge mat i fryseren hans. Eller du kan forhåndsbestille pizza på vei hjem fra flyplassen, så kan dere plukke den opp på veien.
 
 
Sorter klær før dere drar hjem
 
Hold rene og skitne klær fra hverandre i kofferten, så kan du bare putte skittentøyet rett i vaskemaskinen
 
Fortsett ferien hjemme
 
Les bøker og se filmer fra det stedet du har besøkt, lag mat fra landet du har vært i, hold lysbildeshow for hele familien. Ta noen rolige dager på jobb til å begynne med. Kanskje kan du gå litt tidligere enn du pleier, eller ta flere pauser.
Forhåpentligvis er du nå så avslappet at du er klar for nye utfordringer i hverdagen. Husk at ferien skal være et pustehull.
Det viktigste du kan gjøre for deg selv og familien er å senke forventningene på forhånd. Kanskje er ikke ungene blide hele tiden. Kanskje trives ikke familien sammen 24 timer i døgnet. Legg opp til at alle familiemedlemmene får litt av de aktivitenene de synes er gøy. Samle dere rundt bordet på kvelden til måltid, kortspill eller samtale. På den måten lager dere gode minner dere kan huske i hverdagen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar