tirsdag 13. oktober 2009

Reiseforsikring



Kredittkortene har som regel en innebygd reiseforsikring. Mange familier har i tillegg helårs reiseforsikring. Om man da kjøper en forsikring gjennom reisebyrået, kan man ende med å ha tre forsikringer til samme reise. Dette er unødvendig, da det bare er mulig å få én utbetaling for hvert forsikringstilfelle. Det kan også tenkes at ingen av de tre forsikringene du har kjøpt, er den du virkelig trenger.  Standardforsikringer kan være mer enn gode nok på mange reiser, men skal man langt og være borte lenge bør man vurdere flere sider ved forsikringen.

Utbetalingsbeløp
Det mest opplagte er se gjennom listen over utbetalingsbeløp og sjekke at det ikke ligger inne noen begrensinger på utbetalinger som kan gi store tap for deg og familien. Det aller viktigste er at erstatningsbeløpet for sykehusinnleggelse er svært høyt eller ubegrenset. Særlig gjelder dette i høykostnadsland uten et godt utbygd offentlig helsevesen, som USA. I alle land bør erstatningsbeløpet ved hjemsendelse være svært høyt eller ubegrenset. Forsikringen bør også tilby et høyt forsikringsbeløp som dekker personlig ansvar for andres ulykke.

Kontaktnett
Om uhellet skulle være ute, kan forsikringsselskapets kontaktapparat være helt avgjørende for utfallet. Man bør derfor ikke stirre seg blind på pengesummer og mulige utbetalinger, men også undersøke opplegget for hjemsendelse, lokal syketransport og ikke minst forsikringsselskapets kompetanse på lokale helseresurser, politivesen o.l. Husk at legehejelp er billig i mange land, men god hjelp er vanskelig å finne. Det er like viktig at forsikringseskapet er en dyktig medhjelper som en pengeutbetaler.

Egenandeler
Noen av de billige reiseforsikringene har så høye egenadeler at de i praksis ikke dekker utgifter til et vanlig legebesøk i et lavkostnadsland. Om man derfor vil sikre seg mot utlegg som er små i norsk sammenheng, men forholdsvis store i lokal valuta, er det lurt å velge et selskap med lave eller ingen egenandeler.

Hvor lenge skal dere være borte?
De fleste standardforsikringer dekker reiser med inntil seks ukers varighet. Dette gjelder også for helårige reiseforsikringer. De varer hele året og for ubegrenset antall reiser, men en enkeltreise kan ikke vare lenger enn seks uker. Skal man derfor være borte lenger, kan man trenge en seperat forsikring. Et godt alternativ kan være å ringe det forsikringselskapet som har utstedet standardforsikringen og undersøke prisen på en utvidelse. Som regel er dette langt billigere enn å tegne en separat forsikring, men det forutsetter at man ellers er fornøyd med vilkårene i standardforsikringen.

Spesielt utstyr
De aller fleste forsikringer har begrensninger på hva slags utstyr de erstatter og en øvre prisgrense på dette utstyret. Om du skal ha med spesielt kostbart utstyr, som kamera eller bærbar PC, kan det være nødvendig å forsikre dette utstyret for seg. For en barnefamile kan det være klokt å sjekke om barnevogna dekkes av reiseforsikringen.

Hvem er dekket?
I de fleste standardforsikringer er alle familemedlemer dekket av hovedforsikredes forsikring. Men noen av kredittkortforsikringene kan ha begrensninger det er verdt å se opp for.

Gravid
Dersom du er gravid er det svært viktig at forsikringen også dekker komplikasjoner i svangerskapet og utgifter forbundet med for tidlig fødsel. Den nyfødte babyen bør også være dekket av forsikringen om du forventer å føde ute.

Europeisk helsetrygdkort
Ved reiser i EØS-land har norske statsborgere rett til å få sykehjelp på samme linje som landets borgere. Det forutsetter at man har skaffet seg et såkalt europeisk helsetrygdkort. Kortet får du i posten om du bestiller det hos NAV.

Jobber dere i utlandet kan dere også på visse betingelser søk NAV omdekning av hjemreise, med eller uten ambulanse ved sykdom.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar