tirsdag 13. oktober 2009

Farlige dyr



Å møte farlig dyr innbærer ingen stor risiko for reisende sammenlignet med for eksempel trafikkulykker og malaria. Men på samme måte som man bør kjenne til de vanligste reisesykdommen bør man også vite litt om hvilken farer fremmede dyr representerer. Ikke at man skal gå med hjertet unødvendig høyt oppe i halsen, men for at man skal unngå siuasjoner som kan bli farlige.


De giftige dyrene
Det finnes et utall giftige dyr fra maneter til slanger. De fleste gir bare mild irritasjon eller kløe, mens noen få kan være dødelige. Det er alltid viktig å vite alt om forekomsten av giftige dyr i landet dere skal reise til, særlig fordi barn er mer utsatt for bitt en voksne. Man bør også ta forhåndsregler i form av sko og bekledning i utsatt terreng, samt skaffe en oversikt over hvor man får tak i motgift om uhellet skulle være ute. Det aller beste rådet mot giftige dyr er å vise varsomhet, dette er noe man bør terpe med ungen før man reiser. Se deg for og hold avstand til dyr du ikke er trygg på. De aller færreste giftige dyr vil angripe et menneske, og vil bare bruke giften i selvforsvar. Om du eller ungen blir bitt av et ukjent dyr på reise, skal der alltid oppsøke lege.

Rovdyr
Det er svært uvanlig at barnefamilier på reise utsettes for angrep fra rovdyr. Men enkelte tilfeller har forekommet. Da har som regel ofrene opptrådd uaktsomt. Den enste fornuftige forhåndsreglen er å vise respekt for naturen og dyrene som bor der. Sett deg inn I de lokale forholdene og ha alltid med dere guide I villmarka.

Farlige husdyr
De fleste skader med dyr i utlandet skjer faktisk i møte med helt vanlige husdyr som hunder og hester. Det er ingen god ide å nærme seg en ukjent hund på gaten i Norge. I mange land er det en direkte elendig ide. Mange løshunder har lavere terskel for å angripe mennesker enn tamme hunder. I tillegg kan dyren ha sykdommer som rabies og stivkrampe, noe som gjør selv et lite rift potensielt farlig. Gi derfor ungene klar beskjed om å holde seg unna alle dyr dersom dere ikke først har blitt kjent med eieren.

Vil dere lese mer om farlige dyr bør dere ta en titt på denne artiklen av Gunnar Hasle.
Om dere virkelig vil ha dere et godt grøss, så prøv det reisemedisinske skrekkabinett. Men det er ikke for små barn eller sarte sjele

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar