tirsdag 13. oktober 2009

Leie bil



Å leie bil i utlandet gir gode muligheter til å se seg rundt. Det er noen fallgruver man kan gå i, men er man klar over dem er de enkle å unngå.
Valg av selskap
I mange land i Europa er det billigere å leie bilen lokalt enn fra de store utleieselskapene. Du får som regel like gode biler og forsikringsordningen er sjelden dårligere. Du kan finne mange små selskaper ved å lete litt på nettet. I land som har det samme rettsvernet som i Norge er det stort sett like trygt og sikkert.

Forsikring
Når dere skal vurdere prisen på en bil bør dere alltid regne inn prisen på forsikringen. Det er som regel lurt å velge forsikring med lav eller ingen egenandel. Da slapper man langt mer av bak rattet – og i ferien skal man jo slappe av. Men disse forsikringen er ofte dyre, og som regel er bilen markedsført med en langt billiger forsikring, slik at man ender opp med å betale en god mer enn hva man først hadde tenkt. Det er nok likevel en god ide å gå for den dyre forsikringen. Husk ellers at en forsikringsavtale alltid skal være skriftlig.

Kontroll
Det er leietagers oppgave å sjekke bilen grundig for skader, også ganske små skader, før dere overtar den. Som regel gjøres dette sammen med utleier. Om du ikke er nøye kan dere risikere å ende opp med å få ansvaret for skader som tideligere leietagere er ansvarlig for.

Utenom allfarsvei
I mindre utviklede land kan det å leie bil være en helt annen opplevelse enn her i Europa. Mange steder i den tredje verden kan man leie bil uten en gang å vise frem førerkort, forsikringer finnes ikke og bilen er en skraphaug. På mindre steder med liten trafikk, som øyer og utkantsområder kan det gå bra likevel. Sørg riktignok for at dere vet hvem dere skal ringe om bilen streiker. Et bedre alternativ kan mange ganger være å leie bil med sjåfør. De kjenner kjørekulturen og kan letter ordne opp med bilens skavanker. Det behøver heller ikke å bli så dyrt mange steder i verden. Det største problemet i mange u-land er likevel sikkerheten til ungene. Det er lang mellom barnesetene i sentrale Afrika. Her kan vi ikke gjøre annet en å overlate dere til deres egen vurderingsevne og fantasi. Men det må nok fastslås at det å kjøre bil Guatemala ikke er like trygt som i Tyskland.

Venstrekjøring
Om man leier bil i England eller mange av de landene som en gang har ligget under den Engelske krone, som Australia, må man kjøre på venstre side. Noen syntes det er helt greit, for andre er det ubehagelig. Det største problemet for de fleste er at de sitter på ”feil” side av bilen. Man ser i feil retning når man skal se i sidespeilet og intuitivt plasserer man seg feil i kjørebanen. Det er derfor mange nordmenn som har ødelagt dekken eller sidespeilene på biler i England fordi de har kjørt alt for nærme veikanten. Faktisk synte en del at det er lettere å kjøre i England om de har med sin egen bil.

Fyll bensin før levering
De flest steder kan man godt levere bilen med tom tank, selv om man fikk den med full, og betale for den bensinen man har brukt. Men ofte tar utleieselskapene en litt drøy pris på drivstoff. Vil du ikke bli lurt fyller du før du leverer bilen.

Husk at det er valgfritt å leie bil
Tenk nøye gjennom hvor stort behovet for bil er. Kanskje holder det med en dag eller to på en ukes reise. Mange opplever at de betaler en masse penger for en bil som bare blir stående på hotellets parkeringsplass. Andre blir stresset av å kjøre en bil de ikke eier selv og bekymrer seg mer en hva godt er for skader og uhell. Da er det bedre å ta bussen.

Her er Forbrukerrådets 10 råd til leie av leiebil i utlandet:
    * Sjekk priser - det er tildels store prisforskjeller.
    * Se an utleieren og utleiefirmaet.
    * Gå gjennom bilen sammen med utleieren, også ved tilbakelevering. Dersom du leverer bilen tilbake utenfor åpningstiden, bør du gå over den alene og eventuelt fotografere bilen
    * Les kontrakten nøye. Ikke skriv under på en kontrakt som er på et språk du ikke forstår.
    * Be om skriftlig dokumentasjon på muntlige opplysninger, om at det for eksempel ikke er egenandel ved skade. Be utleieren vise hvor dette står spesifisert i kontrakten.
    * Er det noe du er usikker på, eller ikke forstår: Spør utleieren, og be denne vise hvor i kontrakten det står. Spesielt gjelder dette at alle forsikringer er inkludert.
    * Bestiller du leiebil av charterselskapet samtidig med resten av reisen, er leiebilen omfattet av pakkereiselovens regler. Det er en ekstra trygghet. Å bestille hjemme er i noen tilfeller også billigere.
    * Ikke betal på forskudd før du får bilen.
    * Vær en aktsom og forsiktig sjåfør. Et uhell fører uansett med seg mye "styr".
    * Sørg for at du betaler parkeringsavgift og bompengegebyr og ikke pådrar deg bøter. I tillegg til selve boten må du ofte betale et høyt administrasjonsgebyr til utleiefirmaet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar