tirsdag 13. oktober 2009

Finn jobb i utlandet



Når du skal velge et land å jobbe i bør du ta utgangspunkt i språkkunnskapene dine. Arbeidsgiveren vil vanligvis stille høye krav, og du vil få mer igjen for arbeidet om språket sitter som det skal. Enkelte arbeidsplasser bruker imidlertid engelsk som arbeidsspråk og innenfor visse jobber, som undervisning og turisme, kan det være etterspørsel etter norsktalende arbeidstakere. Hva med å søke jobb som utenlandslektor eller lærer på en av de norske skolene utenlands?

Test dine kvalifikasjoner
Du bør sjekke om du er kvalifisert for den typen jobb du ønsker deg. Her kan du sjekke i hvilken land din utdannelse er godkjent.

Kontaktnett
Det er heller ikke dumt å ha venner og bekjente i landet du velger. De kan være din døråpner til arbeidsmarkedet. Som i Norge blir mange jobber aldri utlyst og besettes gjennom bekjentskaper. Men la det ikke stoppe deg om du ikke kjenner en sjel.

Opphold i utlandet mens man søker jobb
Om dere har mulighet til det går det an å oppholde seg i det landet du søker jobb i mens du søker. I EU kan man for eksempel være i seks måneder uten oppholdstilatelse. Men dette krever jo at man har litt å gå på økonomisk. Dere kan muligens motta arbeidsledighetstrygd mens dere søker på jobb i utlandet. Sjekk hos NAV.

Søkeprossesen
Nederst finner du en liste over jobbdatabaser og arbeidsteder hvor du kan søke jobb. Dette er en grei begynnelse, men mulighetene er mange flere.

Andre muligheter
Private rekrutteringsbyråer og vikarbyråer finner du bland annet i landetsGule Sider. Her kan du også finne bedrifter for å henvende deg direkte. Husk også at mange norske selskaper har avdelinger eller søsterselskaper i utlandet. Gå til Innovasjon Norge og finn en liste over disse bedriftene. Aviser og tidsskrifter er en annen viktig kanal for å finne stillingsannonser. Noen land utlyser også ledige jobber på tekst-TV eller i egne radio- og TV- programmer, andre har også egne jobbtelefoner.

Utforming av søknaden
Hvordan ser en CV vanligvis ut i det landet du søker arbeid. Du kan undersøke på «landinformasjonen » på eures.no. På Europass får du informasjon om hvordan du setter opp en europeisk CV. Pass på at CV-en gir et riktig bilde av dine språkkunnskaper.
Oversett og forklar kvalifikasjoner, titler og navn på skoler, universiteter og diplomer så presist som mulig. Snakk med skolen din. Noen utdanningsinstitusjoner utsteder vitnemål på engelsk.
Gjør deg mest mulig tilgjengelig. Husk å oppgi landkoden til Norge (+47) eller til det landet du befinner deg i. Oppgi også faksnummer og e-postadresse hvis du har dette.
Sjekk hva som er vanlig å legge ved søknaden.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar