tirsdag 13. oktober 2009

Til Roma med barn

Den vanskeligste utfordringen som foreldre i Roma er å unngå å gape over for mye. Ingen steder i verden finnes det flere severdigheter i verdensklasse, men husk at mange av dem er mest interessante for voksne. Er man likevel litt fleksibel og legger inn de rette pausene, kan man få med seg masse sightseeing og samtidig få til en morsom, lærerik og rolig ferie for de minste. Roma kan absolutt være barnas by.

Oase for barnefamilier
Borghese Parken (Parco della Villa Borghese) bør være alle barnefamiliers hjemmebase i Roma. Er dere smarte finner dere et hotell i nærheten av denne. Parken er et flott sted å begynne eller avslutte en lang dag med hard sightseeing eller tilbringe en hel rolig dag uten noe mas. Her kan dere leie sykler til hele familien. Dere kan også leie en båt for å plaske rundt i den kunstige innsjøen. Hele sommeren er det dukketeater om morgenen og ettermiddagen på Teatro Stabile San Carlino. På Cinema dei Piccoli viser de barenfilmer om ettermiddagen og kvelden. I Parken finner du også en ganske nyoppusset dyrehage, Bioparco di Roma (Giardino Zoologico). Her er det picnicområde og lekeplass. Utenfor dyrehagen kan dere hoppe på et miniatyrtog, og det går også an å ri ponnier her.

Få med et museum
Barnefamilier bør ikke bruke alt for mage dager inne på museer. I Roma er det imidlertid så mange museer med gjenstander fra den klassiske tiden at man bør få med seg ett bare for å sette fantasien i gang. Det ene bør være Palazzo Massimo alle Terme. Her finnes marmorskulpturer av de antikke gudene, figurer fra mytologien og romerske keisere med og uten fruer. Mange av statuene er virkelig så realistiske at mennesker som levde for to tusen år siden virker levende den dag i dag.

Makaber kirke
Foruten Peterkirken er den av Romas mange hundre kirker den lille Santa Maria della Concezione, den mest spennende for litt større barn, særlig om de har en sans for det makabre. Krypten her er utsmykket med knoklene til avdøde munker.

Kjør hest og vogn
Flere steder i Roma kan dere ta en tur med hest og vogn, slik romerne gjorde i gamle dager. Lettest er det å finne en ved Spansketrappa eller ved Pantheon.

Smarte tips
Kjøp et arkeologikort. Det varer i syv dager og gir gyldig inngang til ni store severdigheter: Colosseum, Palatine, Caracellas bad, fire nasjonale museer, og to severdigheter ute ved Via Appia. Dere kan spare penger, men først og fremst slipper dere unna den til tider enormt lange bilettkøen ved colosseum. Arkeologikortet kan kjøpes på hvilken som helst av de ni severdighetene. Unngå og kjøpe det på Colosseum.
På mandager er de fleste museene i Roma stengt. Dra til Borghese Parken, Via Apia, eller spis masse pizza og is og ta livet med ro.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar