tirsdag 13. oktober 2009

Tøybleier på reise



Mange foreldre kvier seg for å bruke tøybleier hjemme. De syntes det blir for mye arbeid og stress i en ellers hektisk småbarnstid. Andre syntes den lille ekstra innsatsen er verdt strevet. Og når du tenker etter er det kanskje få områder hvor du kan få større miljøgevinst for mindre innsats. I tillegg kan du forebygge allergi for barnet ditt ved å unngå bruken av syntetiske stoffer. I en tid hvor allergiproblemer blant barn øker nærmest eksplosivt er det noe å tenke på. Men hva med å bruke tøybleier på reise? I ferien skal man jo bare slappe av og gjøre ting så enkelt som mulig.

Utfordringer med tøybleier på reise
Om du bruker tøybleier hele året, er det kanskje ikke noe i veien for å jukse litt en uke eller to i ferien, særlig om man skal reise til et land som både er varmere og har dårligere sanitære forhold en vi har her hjemme. Men på den annen side. Behøver det å være så mye bryderi å ta med seg tøybleiene på ferie? Kanskje kan det være en grei måte å kompensere litt for de utslippene en flyreise fører med seg. Å ta med tøybleier på reise gir deg tre ekstra utfordringer.

1) Å ha plass til alle bleiene
2) Oppbevaring av skitne bleier.
3) Vask/tørk av bleier.

Vi har vært i kontakt med Heidi Totsås som driver nettbutikkenkenguruloftet.no som har spesialisert seg på blant annet salg av tøybleier, for å få noen gode tips til hvordan man løser disse problemene.

Å få plass
Siden tøybleier tar litt plass, anbefaler Heidi bleier som tørker raskt når man er på reise. Da kan man klare seg med en del færre bleier. 10-12 stk holder sannsynligvis, alt etter hvor stort barnet er, og hvor ofte du vil vaske. Best er brettebleier, spesielt til små barn. Disse tørker på et par timer, og kan brukes til både håndkle, stelleunderlag og gulpekluter. De tar også liten plass. Ullbukser vaskes ikke etter hver bruk, så har man med 2-3 ullbukser rekker det nok til hele reisen om man henger dem til lufting på skift. Imidlertid er PUL (microfibertrekk) også lette å vaske og tørker stort sett raskt. Heidi Totsås anbefaler både Mother-ease AirFlow og ImseVimse yttertrekk. Til større barn kan man med fordel ta med lommebleier som for eksempel Fuzzi Bunz eller BumGenius. Brettebleier er fine å bruke som innlegg i lommebleiene, og Heidis erfaring er at de tørker raskere, og holder fukt bedre enn innleggene som følger med.

Oppbevaring
Skitne tøybleier kan man oppbevare i en stor wetbag (vanntett pose) eller i bøtte. Skal man være på et sted over tid kan det nok være verdt investeringen å kjøpe en bøtte å ha stående for å oppbevare bleier i, da helst en med lokk.

Vask
De fleste steder i Europa er det vaskerier. Faktisk er det mer vanlig i mange land enn i i Norge. Det er stort sett uproblematisk å ta med seg bleier å få vasket de der. Enkelte hotell har også vaskemaskin tilgjengelig. Spør på hotellet eller turistinformasjonen hvor man finner nærmeste vaskeri. Vaskemiddel bør man ha med selv. Og så kan det være fint å ha med en tørkesnor. Skal dere reise utenfor Europa er det som regle lett å finne vaskerier eller få en mer manuell hjelp til vask også der.
Man kan også vaske bleiene for hånd eller bløtlegge de. BioTex vaskemiddel er fint å bløtlegge klær i. Skyll gjerne bleiene i kaldt vann med en gang du bytter bleien, og vri de opp før du oppbevarer den. Kaldt vann fjerne tisselukt bedre enn varmt vann. Det kan også være en god investering å gå til innkjøp av en universalpropp til vasken, så slipper man irritasjonen over at den enten ikke fungerer, eller at det ikke finnes noen, sier Heidi Totsås til i barnas tempo.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar