tirsdag 13. oktober 2009



Stadig flere nordmenn har oppdaget Kroatia som turistmål etter at krigen på Balkan har stilnet. For selv om Kroatia har vært selvstendig siden 1991, har det tatt lang tid før turistene har vendt tilbake. Men de siste årene har de altså kommet. Og mer riktig er det kanskje å si at landet er gjennoppdaget av turister, for det har også vært et yndet reisemål før krigen, men da som en del av Jugoslavia. Det er flere grunner til at Kroatia igjen har blitt populært. En grunn er de billige ruteflyene med Norwegian fra flere norske byer. En annen er selvfølgelig Middelhavet, som Adriaterhavet er en del av. Dette havet har alltid lokket nordmenn. Men viktig er nok også de godt bevarte historiske byene og den avslappende atmosfæren.

Flere enn før
I sommer dro flere nordmenn til Kroatia enn noen gang før. Men det er ikke nødvendig å vente helt til neste sommer med å ta seg en tur. Høstferien kan være flott ved Adriaterhavet, men du skal være raske på labben om du vil ha en billig tur.

Følelsen av frihet
”Det sto libertas over alt, det betyr frihet, og følelsen av frihet etter løsrivelsen fra Jugoslavia og krigen, særlig i nabolandene, preger Kroatia fortsatt,” kan Berge Solberg fortelle. Familien Solberg består av mamma, Anette, pappa, Berge, de to guttene Mauritz (14) og Elias (11), og sist og minst, velsejenta Emma på 6 år. De var 10 dager i Kroatia i sommer, og hadde valgt seg ut den vakre, lille øya Korcula, med den enda mindre og like vakre byen med samme navn, som sitt mål for turen. 
Korcula er en gammel by som kan trekke sin historie tilbake til før grekernes tid. Og den dag i dag har den bevart det meste av sin historiske sjarm. Berge sier at det beste med stedet var at det var så lite at man kunne gå til alt, men det var likevel en masse hyggelige folk der og mange fine restauranter. "Det var forresten veldig lettvint å ha med ungene på restaurant og som barnefamilie ble vi tatt godt i mot over alt. Folk var hyggelige men ikke overhyggelige og hadde integritet. Vi likte også godt at det ikke fantes store hoteller eller tegn til utbygging på øya, sånn vi kunne se i Dubronic."

En sen oppdagelse
Familien bodde i et digert hus rett utenfor byen som de delte med en annen familie. For det betalte de to familiene 120 euro om dagen, men da var det inkludert ferske egg til frokost hver dag. De kunne også rusle ned til sin egen badebrygge, noe ungene satte stor pris på. For strendene på Korcula er ganske steinete, kan Elias røpe. "Det beste var egentlig å hoppe fra klippene. Det var skikkelig kult, bare så dumt at vi oppdaget det siste dagen før vi skulle dra."

God tid
Likevel er hele familien helt enig at det var en kjempefin tur. Kroatia har ikke alle fornøyelsesparkene, store hoteller, svømmebassenger og delfinshow du kan finne på de turistsstedene langs Middelhavet, men det har masse sjarm, varmt vann i sjøen og ro til å bare være sammen som en familie. 



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar