tirsdag 13. oktober 2009

Norske skoler i utlandet



Private friskoler
Norske skoler i utlandet er opprettet på privat initiativ og hører inne under friskoleloven. Det er utdanningsdirektoretet som godkjenner skolene etter søknad. For øyeblikket er det godkjent i overkant av 20 norske skoler utenlands. Omtrent halvparten ligger i Europa, og nesten halvparten av disse igjen ligger i Spania. Fylkesmannen i Oslo og Akershus fører tilsyn med de norske skolene, på deres hjemmesider finner du en del nyttig informasjon.

Les også: Liste over norske skoler i utlandet


Litt om friskoleloven
Alle som fyller vilkårene for plass i offentlig skole, har rett på plass i norske friskoler, også de utenlandske, og skal prioriteres fremfor andre søkere. Frittstående skoler skal enten følge den offentlige skolens læreplan eller en læreplan som gir fullgod undervisning i alle fag. Elevene har stort sett de samme rettighetene som ved offentlige skoler, med mindre de kan bortvises etter reglene i friskoleloven.

Les også: Utenlandske skoler

Spesialundervinsing
Fylkesmannen i Oslo og Akershus fatter vedtak om spesialundervisning i sammarbeid med PPT-utland. For dere som er foreldre ordnes dette i praksis gjennom den aktuelle skolen. Dersom en elev flytter til en frittstående skole I utlandet og har behov for spesialundervising, er det viktig at dette oppgis så raskt som mulig så overgangen går smertefritt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar