tirsdag 13. oktober 2009

Kunsten å pakke



Å pakke lett er ikke så lett som det høres ut. Det er så mye man kunne tenke å ha med. Man vet jo aldri hva man kan få brukt for. Den vanligste tabben er å pakke med seg for mye klær, særlig til varme land. Det føres ikke statistikk over hvor mange jakker og fleesgensere som har blitt liggende urørt i kofferten hos familier på tropeturer, men tallene er sikkert svimlende høye.
Les også: Hva bør jeg pakke?


Ikke ta med for mye
En annen vanlig feil er å ta med seg mange ting man kan få, låne eller kjøpe for en billig penge i utlandet. Hvorfor la hotellsåpen ligge urørt. Legg heller igjen shampo og såpestykke hjemme og bruk det du finner underveis. Dere bør heller ikke ta med flere duppeditter enn nødvendig. Det er ikke nødvendig med både mp3-spiller og reisevekkerklokke om dere har begge funksjonene på mobiltelefonen. Har dere for mange og synlige dingsebomser blir dere bare et mer synlig bytte for kriminelle. Teknologien bør være liten, usynlig og lett.

Les også: Lei vogn i utlandet

Vogn
Undersøk om det går an å leie vogn på reisemålet. I de fleste europeiske byer kan dere gjøre det over nettet. Se under for linker til utleiere. På reiser med småbarn i vanskelig framkommelige land, bør dere kanskje vurdere å gjøre som de innfødte og bære barna. Bæresele eller meis kan være smart, men da får dere med dere mindre av annen bagasje. Bæresele kan også være en ide om dere skal reise kolektivt i store byer.
Likevel kan det mange ganger være godt å ha med seg vogna. Da har man liksom alt på et sted. Dersom dere skal sende vogna med flyet må den sendes som spesialbagasje. Det forekommer forholdsvis ofte skader på vogner som blir sendt med flyet, men da er flyselskapet i de fleste tilfeller ansvarlig. Det er som regel gratis å sende vogna som bagsje. Hos Sterling koster det 175,-.

Egen sekk
På lange turer bør dere la unger som er over fire år få pakke en egen sekk. Der kan de ta med seg noen leker, kosedyr og toalettsaker. Dette gir følelsen av å være med på reisen på lik linje med de store, samtidig som barnet lærer å ta ansvar for egne ting. På denne måten slipper dere også å fylle opp kofferten deres med ungenes saker, og barna blir faktisk tvunget til å tenke gjennom hva de skal ta med seg og hva de skal la ligge igjen. De litt større barna kan ha større sekker og kan faktisk også få plass til litt av familienes fellesting. Slik får dere muligheten til å pakke mer enn om dere bar all bagasjen selv. Husk likevel på at det er foreldrene som har hovedansvaret for at all bagsjen blir med inn og ut av drosjer og av og på bagasjebånd. Dere har også ansvaret for bagasjen til ungene deres ved tolldeklarasjon.

Til transportetapper
På lange turer, om det er med fly, bil eller tog er det like godt å ruste seg med et arsenal av underholdningsmuligheter for ungene. Det vil gjøre reisen lettere både for dere og for dem selv. I bilen er det jo muligheter for å installere det meste, som dvd-spillere og tv-spill. Dagen før en lang flyreise kan være det riktige tidspunktet å la de håpefulle få nintendospilleren de har ønsket seg det siste året. Men også enklere ting kan fungere like godt, som blader og tegnesaker. Lydbøker er som regel en sikker vinner. En av fordelene med disse er at ungen kan følge med ut av vinduet, og farene for reiesyke blir mindre. Det kan være en god ide å bruke discman istedenfor mp3-spiller til de minste. Da har de mer kontroll over det som skjer, og dere unngår rot på mp3-spilleren.  På reiser i fattigere land eller i fulle og uoversiktlige transportmidler er det en god ide å la teknologien ligge nedpakket. Ta dere heller tid til å spille kort eller lese for ungene. Mange brettspill som Monopol og Trivial Persuit er etter hvert lansert i reiseutgaver. Disse fungerer bra selv i trange busseter. I tillegg til underholdningen bør dere vurdere utstyr som gjør det lettere å sove, som sov i ro og nakkeputer. Det selges fine kosedyraktige nakkeputer til ungene, som sikkert vil gjøre dem mer motivert til å sove. Husk også at reisesyketabletter kan ha en lett søvndyssende effekt.

Reiseapotek
Se her for forslag til reiseapotek

Våtservietter
Ha de alltid parat, særlig i varme land der bakteriene gror raskt.




Bleier
Dette tar enormt mye plass i bagasjen, og skal man til et vestlig land er det helt unødvendig å ta med mer bleier enn man trenger på reisen nedover.  I en del mindre utviklede land kan det være vanskelig å få tak i bleier i alle størrelser. Særlig nattbleier til litt større barn kan være et problem. Bleiene som selges er også ofte av en dårligere kvalitet. En ide kan være å ta med nok bleier hjemmefra til å spare hotellsengene om natten og ellers klare seg med lokale produkter på dagtid. Det kan bety at poden kanskje må skifte klær litt oftere, men i varme land trenger man jo ikke mye klær. Skal man være borte lenge, så får man huggies eller pampers i de største byene i de fleste land. Se opp for piratkopier.

Hva kan jeg ha med i håndbagasjen?
Sjekk med luftfartsverket






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar