tirsdag 13. oktober 2009

Kakadoo Nasjonalpark



Drømmetiden var den gangen skapelses-forfedrene fór over landskapet. Merkene de etterlot seg er kjent som drømmespor. Dette er kjernen i den eldgamle troen til folkene som lever i Kakadu Nasjonalpark, helt nord i Australia. Fortellingene deres er virkelig føde for drømmer til både store og små.

Kakadu Nasjonalpark er en av de mest berømte av Australias mange store nasjonalparker. Den 20 000 kvadratkilometer store parken er et av svært få steder i verden som finnes på UNESCOs verdensarvliste både for naturarv og kulturell arv.

På vårt besøk i parken, befinner vi oss på Warradjan Aboriginal Cultural Centre, midt i parken. Og det er her vi får høre alle de merkelige historiene om regnbueslangen, Bula, Namarrgon (lynmannen), Warramurrungundji (Moderjord), og de andre. Ungene er helt inne i det. De løper mellom alle bildene og de utstilte gjenstandene og stiller spørsmål ustanselig. Vi prøver å forklare ut fra det vi leser på tekstene rundt i museet og det vi har hørt guiden på senteret fortelle oss. Warramurrungu kom til Kakadu fra øyene i nord-øst og spredte sine barn utover landet. Hun lærte dem hvilket språk de skulle snakke, hvordan de skulle jakte, lage redskaper og ferdes i landskapet. Hun tegnet opp de største elveløpene og vannhullene. Til sist satte hun seg ned for å hvile. Der ble hun en klippe. Warramurrungu-klippen er hennes ”drømmested”. Urinbyggernes historier er levende og konkrete. Barna får ikke nok av dem.
Etter vi har vært på kultursenteret er det som om landskapet i Nasjonalparken våknet til liv på en ny måte. Vi reiser ut til Norrangie Rock og får se hulemaleriene av Namarrgog lynmannen og andre skikkelser, slik de har stått malt inn i fjellet i tusener av år. Og det føles nesten som om fjellet er levende.

Men det er mer enn fjellet som er levende i nasjonalparken. Her finnes det nærmere 60 forskjellige pattedyr, 280 fuglearter, 117 ulike reptiler, en masse amfibier, 56 forskjellige typer fisk – og ikke minst merkbart 10 000 ulike insekter. Av alle disse dyrene får vi i løpet av våre to dager i parken se kenguruer, dingoer og varaner. Selv om den nærliggende nasjonalparken Liecthfield er mer kjent for sine enorme termittuer, kan du se slike også i Kakadu. Og fluer er det nok av, kanskje litt for mange synes barna.
De liker derimot godt å se ville papegøyer, eller nærmere bestemt de hvite kakaduene som deler navn med parken og er så vanlige at du nesten ikke tenker over dem til slutt. Et dyr du helst ikke vil treffe på er krokodillen. Heldigvis er Australiere gode til å skilte, slik at alle elver og badeplasser som ikke er trygge for krokodiller er godt merket. Og godt er det også at det finnes noen svalende kulper og fossestryk som ligger så høyt oppe at krokofantene ikke når dem. Der kan ungene kjøle seg ned i den tropiske heten.
At man ikke ønsker å møte krokodiller ute i villmarka, betyr ikke at man må avstå fra å se dem. Utenfor Nasjonalparken kan man melde seg på båtturer langs Adelaide River, og der hjelper profesjonelle guider deg å få øye på de lumske dinosaurslektingene.
Natten etter besøket på Norrangie Rock overnatter vi på Gagudju Crocodille Holliday Inn, et hotell som er formet som en diger krokodille. Vi kan se ville dyr fra vinduet på hotellet og hele natten hører vi bruset fra villmarken rundt oss. Kakadu Nasjonalpark er Australia på sitt villeste, men samtidig en trygg og velregulert måte å ferdes med barna i naturen på. Vi blir der hele neste dag også. Og parken blir værende i tankene våre når vi reiser videre. Og ennå et halvt år etterpå husker ungene godt lynmannen.

Reisen i kortform:
Best for ungene: Dyrelivet, krokodillesafari, urinnbyggernes fortellinger.
Best for de voksne: Hulemaleriene ved Norrangie Rock, den lokale kunsten og maten på Gagudju Crocodille Holiday Inn. Prøv krokodillesteika.
Hvordan komme seg til parken
Dere leier bil eller hopper på en busstur i Darwin. Dit kommer man som regel fra en av de store byene lenger sør. Det er mange flygninger og selskaper å velge mellom. Det går også an å fly dirkete til Darwin fra Singapore med Tiger Airways. Det er kanskje den billigste måten å komme seg til Australia på, men kanskje ikke ideelt hvis du vil se mer av landet.
I den tørre tiden er det vanskelig å finne overnatting i Kakadu og da anbefales det å bestille på forhånd. Men husk at regntiden (norsk vintertid) også er fin selv om man ikke kan ferdes på alle veiene. Da har man mye av parken for seg selv.

Fakta om Australia
Offisielle språk: Engelsk
Hovedstad: Canberra
Styreform: Konstitusjonelt monarki
Dronning: Elisabeth II
Generalguvernør: Michael Jeffery
Statsminister: John Howard
Areal: 7 692 030 km²
Befolkning: 20 817 000
HDI:     0,953 (rangert som nr. 3)
Uavhengighet fra: Storbritannia 1. januar 1901(Constitution Act) 11. desember 1931(Statute of Westminster) 3. mars 1986 (Australia Act)
Valuta: Australsk dollar (AUD)
Tidssone: UTC +8 til +11
Nasjonaldag: 26. januar
Nasjonalsang:     «Advance Australia Fair»
Toppnivådomene: .au

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar