tirsdag 13. oktober 2009



Det har i det siste vært en del debatt i avisene om uansvarlige foreldre som tar med seg små barn på lange reiser. Folkehelsa har sågar advart norske foreldre om at det er farlig å reise til Thailand med barna på grunn av hyppige utbrudd av dengefeber.

Jeg skal ikke påstå at det er ufarlig å reise med ungene til en del land. Men faren er ofte ikke større enn ved andre aktiviteter vi foretar oss daglig. Likevel har vi et ansvar for ungene våre og ansvarlige foreldre planlegger alltid reisen godt.

Om man bare er godt nok foreberedt er det ikke umulig å reise både til Afrika og Asia med ungene fra de er forholdsvis små. Her er ti forslag til ting man kan gjøre for en sikker og behagelig reise.

1) Velg så langt det lar seg gjøre å reise direkte, om dere mellomlander kan det kanskje være like greit å overnatte en natt eller to på et godt hotell for å hvile ut og eventuelt tilpasse seg tidsforskjellen.

2) Budsjetter med mer enn da dere var uten barn. De billigste hotellene er ikke noe for småbarn. Dere trenger kaldt og varmt vann og helst et badekar.

3) Regn med mer bagasje. Dere bør pakke en sekk til hver av ungene. De minste kan trenge å ha med seg bleier hjemmefra for hele eller deler av turen, da skikkelig bleier kan være mangelvare. En koffert full av bleier kan fylles med suvernier på hjemveien. Vurder også å ta med utstyr til å koke eller rense vann.

4) Om valget står mellom flere land, velg det mest utviklede. Det er stor forskjell på å ha med en baby til Malaysia og det å reise til Laos med smårollingen. Reis helst til land dere kjenner fra før eller har fått anbefalt av kjente som har reist der med barn.

5) Studer nøye folkehelsas kart over malariainfiserte områder. Om det finnes malaria i et land, behøver det ikke å gjelde hele landet. I Asia går det fint an å unngå sykdommen helt. Selv i Afrika finnes det områder uten malaria. Men om dere reiser til et område med malaria er det ingen tvil. Bruk forebyggende medisiner. Vær også forsiktig og hold dere unna områder der faren for dengefeber er stor.

6) Vær mer enn normalt opptatt av håndhygiene. Vask hendene ofte, og pass særlig på ved bleieskift. Lær dere litt om helsesystemet i landet før dere drar og finn alltid ut på forhånd hvor nærmeste sykehus eller engelsktalende lege befinner seg. Ikke la ungen leke med ukjente dyr.

7) Ta selvsagt alle vaksiner. Men husk på at spedbarn må vente en stund før de kan ta enkelte anbefalte vaksiner. De må for eksempel være ett og to år gamle før de kan vaksineres mot henholdsvis hepatitt A og hjernehinnebetennelse.

8) Les utenriksdepartementets reiseråd. Ikke reis til land som frarådes her. Men husk at rådet ikke alltid gjelder for et helt land. På Filippinene for eksempel dreier rådet seg bare om et lite avgrenset område.

9) Om dere skal være lenge borte anbefales det sterkt å ha en fast boplass. Lei gjerne en leilighet med vestlig standard. Det behøver ikke å være dyrt og langtidsleie lønner seg ofte. Skal dere reise mye rund bør dere en eller flere ganger legge inn lange stopp på opp mot to uker for å roe det ned.

10) Vær i utgangspunktet skeptisk til tilbud om barnevakt. Hvor skeptisk du bør være varierer fra land til land og med hvor godt dere har blitt kjent på plassen dere bor.

Ellers bør dere naturligvis ta alle de forhånsdregler dere ville tatt om dere reiste alene, som å tegne reiseforsikring, ha mer enn et betalingskort oppbevart separat fra kontantene, og unngå dårlige strøk i byene. Med små barn blir det ikke så sene kvelder, men ta taxi eller lei sjåfør om dere befinner dere i ute i en by etter mørkets frembrudd. Vurder om dere har plass i bagasjen til å ta med barnesete hjemmefra, slike er det ikke mange av i den tredje verden.

Det aller viktigste er at dere selv kjenner deres egne barn og dere selv. De aller fleste kan gjennomføre en lang reise til eksotiske strøk bare de planlegger godt nok og tar hensyn til seg selv og barnet, men det er ikke heller noe must å dra lengst mulig. For mange kan det være like fint å legge turen litt nærmere hjemme. Noen måneder ved Middelhavet under barselspermisjonen er vel heller ikke å forakte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar