tirsdag 13. oktober 2009

Bæresele på reise



Tenk så godt det hadde vært å slippe den store, tunge vogna på ferie. Noen ganger kan det jo være rene kunststykket å få den med seg inn og ut av busser og suvernirbutikker, gjennom trange markeder og brosteinsbelagte gater. Særlig avslappende kan man ikke si at det er. Og da har vi ikke en gang begynt å snakke om alt ekstra styret rundt innsjekkingen på flyet og muligheten for at vogna kan bli skadet på flyturen. Men om du skulle la vogna bli hjemme og heller bære barnet i en baby-bjørn eller bæremeis hele turen er det fare for at ryggen streiker fullstendig og ferien blir lengre enn planlagt i form av en sykemelding. Heldigvis finnes det alternativt utstyr for deg som ønsker å bære barnet ditt når du er ute på reiser.

Ergometrisk riktig bæring
Faktisk finnes det en rekk ulike typer bæreutstyr på markedet som gjør at du kan bære barnet ditt på en måte som er langt mer skånsom for ryggen. Bæreredskaper som sjal, slynge eller mei tai er inspirert av tradsjonelle bæremetoder som har vært brukt til alle tider og hjelper deg å bære barnet på en måte som er riktig for kroppen din. Men det er ikke bare du som har godt av å bære på denne måten.
”Den store forskjellen på å bære i bæretøy som en mei tai, et sjal eller en slynge er at  barnet sitter med knærne høyeren enn rompa, noe som er mer ergonomisk riktig for barnet. Barnet kommer også mye tettere inntil den som bærer ettersom barnets bein da former seg rundt kroppen til bæreren, det gjør at det blir på langt nær så tungt og bære, og man kan bære større barn og over lengre tid. Faktisk kan man uten problemer bære barn på opp mot 20 kilo på denne måten” forteller Gro Hovland til i barnas tempo.
Gro er 28 år og mamma til Marie på snart to. Hun hørte om bæresjal da veslejenta var tre måneder, og hun fikk låne et sjal av kjente. Det gikk ikke lenge før hun kjøpte ett selv, og siden har det blitt flere typer bæretøy. I dag leder hun nettbutikken http://www.vidunderbarn.no/hvor hun blandt annet innformerer om forskjellig bæreutstyr.

Mange bruksmåter
Med riktig bæreutstyr er det ikke bare vogna du kan la ligge hjemme når du drar på ferie med knøttet. Gro Hovland viser til flere snedige anvendelsesområder for kreative barnebærere på reise: ”Et sjal eller en mei tai kan også brukes som "reisestol" man knytter den enkelt rundt stolryggen og putter barnet oppi. Sjal kan også gjerne brukes som hengekøye eller strandmatte.”
Men det er ikke bare på ferie det er fint å bære barnet sitt. Godt bæretøy kan brukes på alle hverdagens små og store turer. Som Gro Hovland sier: ”Den tette nærheten man får når man bærer gjør noe med forholdet til barnet, og man får jo masse ekstra kos og hygge som bonus.”

Begrepsforvirret?
Her er noen definisjoner fra nettbutikken Lotusbarn:

Mei tai
En mei tai bæresele består av et firkantet bærestykke og 4 seler som knyttes rundt livet og skuldrene til den voksne. Kan brukes på ryggen og magen. Passer best fra 4-5 mnd til rundt 3 år. (Kan brukes fra fødselen av, med barnas bein i "froskestilling" inne i panelet)

Vevd sjal
Det mest allsidige bæretøyet. Kan brukes til å bære foran, bak eller på hoften. Med svært god vekt fordeling og justerbarhet, fungerer vevde sjal bra for folk i alle former og størrelser. Ideell fra fødsel og opp til 3-4 år.

Elastisk sjal
Mykt og koselig, elastiske sjal er fantastiske for kos og hud til hud kontakt. Kan brukes med alle de samme knytemetoder som vevde sjal, men passer best til bæring på magen. Elastiske sjal kan brukes fra fødsel og opp til 12-18 mnd. Også velegnet til bæring av premature.

Ringslynge
En ringslynge favner rundt både den voksne og barnet, og kan lett justeres gjennom ringene. Babyer kan bli båret liggende eller oppreist, på magen eller hoften. Ringslynger er det ideelle bæretøy å amme i. Passer best fra fødsel opp til 2-3 år.

Lommeslynge
Lommeslynge er det mest kompakte bæretøyet av de alle. Svært enkel å ta på pg av, kjekk å ha med på korte turer inn og ut av butikken og for 'opp og ned bæring' i småbarnsalderen. Brukes mest til bæring på magen eller hoften. Finnes i forskjellige størrelser. Passer best fra 2-3 mnd og opp til 2-3 år.

I tillegg finnes det en rekke andre varianter.  Bare følg våre linker og finn ut hvilken muligheter som er der ute:

Nyttige linker

Det finnes en hel rekke nettbutikker som forhandler ulikt bæretøy. Hostettintil finner du hele lista.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar