tirsdag 13. oktober 2009

Ferie med barn i Syd-Frankrike



Den franske rivieraen eller Côtes d'Azur, som franskmennene helst kaller det, er et utrolig flott sted å reise sammen med barna. Regn med masse sol, syd-fransk gjestfrihet og utrolig god mat, men ikke regn med å få gå i fred på gata med barnevogna. Hele kysten vrimler praktisk talt av søte, gamle damer som bare elsker å klype enda søtere, blonde barn i kinnet og skryte av hvor velfødde de er. Her er noen tips til hva man bør gjøre og hva man ikke bør gjøre.

Reise
Det finnes billigbilletter. Norwegian flyr til Nice fra flere destinasjoner i Norge. Sterling flyr til Nice fra Oslo. I tillegg kan dere få billetter både med SAS og Air France, og er dere tidlig ute kan det også være gunstig. Husk at de to sistnevnte har bedre reisebetingelser for småbarn. Dere betaler ingenting ekstra for to kolli bagasje hver (også barna). Vogna sender dere gratis, noe dere ikke gjør hos Sterling. Og dere får mat på flyet uten å betale ekstra. Hos Kelkoo kan dere søke etter billigste flybilletter.

Overnatting
Om dere vil bo ved stranda er det billigst å bo i en av de mindre kjente byene, det er mange av dem. De ligger så tett at hele kysten nesten er som en eneste lange småby. Prøv for eksempel Cagnes-sur-Mer som ligger et steinkast fra Nice med de runde rullesteinene du finner på stranda. Her er det en masse billige familiehotell, med store rom, og er du heldig får dere veranda mot stranda. Ulempen her, som I mange byer langs kysten, er at du og barna må over en ganske trafikkert vei for å bade.
Det er også mulig å leie en leilighet på nettet.
En tredje mulighet er å leie et sommerhus, eller en villa som man ofte kaller det i disse traktene. Villaene ligger ofte oppe i fjelskråningene mot Alpes-Maritime og jeg vil anbefale et med svømmebasseng for barna siden det kan være et stykke til stranda. Høres dette dyrt ut? Det er ofte billigere å leie et stort sted og reise to eller flere familier sammen. Også her får dere gode tilbud på nettet. Prøv litt forskjellige steder.

Spise ute
Selv om ikke alt er superbillig på Côtes d'Azure, særlig ikke på de populære stedene som Cannes, Saint-Tropez og Nice er det likevel ikke så dyrt å spise ute, særlig om dere finner dere en av disse hyggelige familiedrevene restaurantene litt vekk fra strandpromenadene.

På stranda
Som alltid i Sydens land: Bruk solkrem i bøtter og spann. De aller minste barna bør alltid ligge i skyggen. Heldigvis er franskmenn glad i parasoller, som jo er et fransk ord og betyr "mot sol", så det er lett å få kjøpt en på en hvilken som helst strand. De kan sågar leies, sammen med solsenger og alt mulig annet på de mest populære stedene. Dette er en ulempe mange steder som i Cannes hvor nesten hele stranda er okkupert av utleide solsenger tilhørende de fasjonable og ikke helt billige hotellene langs strandpromenaden i filmbyen. Men også her finnes det en ledig stripe sandstrand helt vest på stranda.  Franskmenn er litt mer pripne enn oss nordmenn, selv om vi også tar etter. Det er ikke vanlig at ungene, selv de aller minste går uten badebukse. Det er heller ikke helt vanlig, men mer akseptert enn for ti år siden, at man ammer et spedbarn offentlig. Om man gjør det risikerer man å bli tiltalt av de før nevnte søte gamle damene som ofte rusler langs stranda og liksom passer litt på. Men dette er ofte like spøkefullt som det er direkte strengt.

Litt praktisk
I det hele tatt er folk på rivieraen svært hyggelige og ikke på langt nær så stresset som i franske storbyer. Det er lett å komme i prat med folk og lett å få hjelp til det meste av det man trenger. Noen gloser fransk kan komme godt med, men engelskkunnskapene er i rask frammarsj også her. Når det gjelder alt av utstyr til ungene, har de naturligvis det samme som vi har hjemme om man syntes det er helt greit å bruke Pampers isteden for Libro i noen uker. Dersom dere ikke vil ta med ting som vogn, reisebarneseng, eller bilseter hjemmefra kan dere kanskje få leid det her http://www.travellingwithbaby.com/ Dette utleiebyrået har kontor i Nice.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar