tirsdag 13. oktober 2009

Snorkle med barn



Når du først har kostet på deg og barna den store reisen, og hele familien endelig har landet i varmere strøk med nye lyder og lukter og farger. Hvorfor nøye seg med å se bare det som er over vannskorpen. I sydens land, enten det er ved Middelhavet, Rødehavet eller Det Karibiske Hav, kan du og ungene dinne utforske en hel verden under havoverflaten som kanskje er enda mer fremmed enn landet dere besøker. Og mange steder trenger dere ikke lange dykkekurs og tunge surstofftanker for å få sett hva undervannsverdenen har å by på. Er vannet bare klart nok, kan du oppleve utrolig mye bare med snorkel og dykkermaske.

Grunnregler
Når du skal snorkel med barn er sikkerhet narurligvis det  viktigste. Her er tre helt  grunnleggende prinsipper:

Pust rolig
Snorkle aldri alene
Lær i barnas tempo

(Nederst i artikkelen får du noen mer detaljerte råd for sikkerhet.)

Slik kommer du ut i vannet
Det tryggeste for barnet er å ta på svømmeføtter, snorkel og dykkemaske i båten og så gli foriktig ned fra båtripa. Husk også redningsvest for mindre barn.

Svømme med snorkel
Det er enklest og mest morsomt å svømme med svømmeføtter. For en del barn som nettopp har lørt brystsvømming kan det kreve litt trening. Men det er en naturlig måte å svømme på som barna lærer raskt.

Tøm snorkelen
Det er umulig at det ikke før eller senere kommer litt vann inn i snoklen. Lær barna og tømme den ved å holde snorkelen over overflaten og blåse hardt ut. Når ungen har fått til dette blir de tryggere med snorkelen under vann.

Prøv å dykke med snorkel
Når barnet har lært seg å tømme snorkelen kan dere forsøke å dykke et lite stykke under vannet. Husk å ikke gå for langt ned. Små barn bør helst ikke oppleve noen trykkforskjeller. Snorkler du med større barn, kan du lære dem å utligne trykket. Hold for nesen og blås ut. Prøv å dykke på denne måten: Svøm rett fram, hold pusten, bøy kroppen 90 grader og la kroppsvekten føre deg nedover. Når du har fått føttene under vann begynner du å svømme rolig med svømmeføttene. Det er best at barna får øve seg på dette i et svømmebaseng før dere drar ut blandt fiskene.

Noen gode tips for trygghet og mer glede:
Velg en skikkelig snorkel som dere har prøvd i en sportsbutikk. En snorkel som lekker gir ingen god opplevelse.

Bruk svømmevest på barn som ikke er store nok til å dykke selv.

Dra i svømmehallen og tren teknikk før ferien.

Se på bilder eller filmer av undervannsmiljøet der dere skal snorkle. Ungen elsker å kjenne igjen ting de har sett før, og liker ikke overraskelser.

Det finnes øreplugger som slipper inn lyd, men ikke vann. Hør etter dem i din lokale svømmehall eller på apoteket.

Beskytt dere mot solen, med våtdrakt, trøyer eller i det minste vannbestandig solkrem.

Ha med et undervannskamera. Om dere ikke har det finnes det engangs undervannskameraer å få kjøpt.

Ha en herlig svømmetur.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar