tirsdag 13. oktober 2009

Pass



Barn under 16 år, som allerede er innført i foreldrenes pass, har egentlig ikke behov for eget pass, så lenge foreldrenes pass er gyldig. Enkelte land krever likevel at barn har egne pass ved innreise. Sjekk alltid på forhånd.

Er barnet ikke ført inn i deres pass må de ha egne. Dette er også lurt innenfor Schengen, da det er eneste gyldige legitimasjon i den passfrie sonen, og ofte kreves ved innsjekking på hoteller og liknende.

Skaffe passet.
Ungene må være med på politistasjonen, også spedbarn. Passøknaden og passet skal undertegnes av søkeren. Dette gjelder ikke barn under 10 år, eller de som av andre grunner ikke kan skrive navnet sitt. Det vil i slike tilfelle stå: "Not able to sign" i signaturfeltet.

Møt opp med barnet
Når en person under 18 år skal søke om pass, må minst én av foreldrene med foreldreansvar møte opp sammen med barnet. Den av foreldrene som møter opp sammen med barnet, må kunne legitimere seg. Har både far og mor foreldreansvar, må begge samtykke i at barnet får utstedt pass. Den som møter opp må ha med skriftlig samtykke og legitimasjon (evt. kopi av legitimasjon) fra den som ikke møter.

Ta med:
  • Ett passbilde av barnet. Det stilles spesielle krav til passbildet
  • Egen gyldig legitimasjon
  • Fullmakt fra den andre forelderen
  • Gyldig legitimasjon eller kopi av dette fra den andre forelderen
  • Penger til passgebyr

Gyldighetstid
0-5 år: to år
5-10 år: tre år
10-16 år: fem år
over 16 år: ti år (som voksenpass)

Prøv å komme på et tidspunkt det ikke er så mye kø. Unger og venting på politistasjonen er en dårlig kombinasjon. Det er best midt på dagen og i lavsesongen.

Barn med utenlandske foreldre kan få pass om barnet er norsk statsborger.

Fra juli 2007 skal barnepass koste 270,-

Søke pass for voksne
Pass får du hos politiet. På politiets nettsider får du også laste ned søknadskjema for pass og du kan lete opp din nærmeste politistasjon. Egne opplysninger om pass til barna finner du i boksen ved siden av.

I Europa
Innenfor Schengen-området er det ikke lenger behov for pass ved grensekontroll. Pass er imidlertid det eneste godkjente, norske identitetsdokumentet, og du trenger derfor pass for eksempel ved innsjekking på fly og hotell.

Leveringstid
Om sommeren er leveringstiden for pass i en del tilfeller lenger enn garantitiden på 10 arbeidsdager. Derfor er det viktig at du søker om pass i god tid før du skal reise, helst så lenge som tre uker i forveien. Dersom du ikke har mottatt passet innen 10 dager, kan du få utstedt gebyrfritt nødpass. Dette kan imidlertid ikke benyttes for innreise til USA.

Ta med
    Utfylt søknadsblanketten for pass
    Passbilde. Vær oppmerksom på at det stilles spesielle krav til disse bildene
    Gyldig legitimasjon
    Ha med eventuelle fullmakter hvis du skal søke om pass til barn
    Tidligere pass skal innleveres når det søkes om nytt pass
    Penger til å betale for passet.

Krav til bildet
    Det skal ikke være eldre enn 6 måneder.
    Det kan være svart hvitt eller i farger, men skarpt og i god fotokvalitet.
    Fotoets størrelse skal være ca. 35 x 45 mm
    Fotoet må tas rett forfra (fokuser på øynene), og mot en lys bakgrunn
    Fotoet skal vise hele hodet og toppen av skuldrene, ingen slagskygge
    Ansiktet skal dekke 70-80 % av bildeflaten, dvs. at avstanden fra isse til hake skal være minst 30 mm
    Det er tillatt med religiøse hodeplagg, forutsatt at alle detaljer i ansiktet likevel vises klart. Haken, pannen og begge kinnene skal være synlige. Hodeplagget må ikke kaste skygger over ansiktet.
    Øyne skal være åpne og klart synlige, øynene må ikke dekkes av hår.
    Både hake, panne og begge kinn skal være synlige.
    Munnen må være lukket. (Dessverre også på barna.)
    Ved bruk av briller: Ikke farget glass, innfatningen må ikke skjule noe av øynene, det må ikke være refleksjon i glassene.

Legitimasjon
Gammelt pass. Skal du ha pass for første gang, eller hvis det er mer enn tre måneder siden det gamle passets gyldighetstid utløp, kan du ha med gyldig norsk førerkort eller bankkort med bilde. Politiet kan likevel i noen tilfeller kreve at du stiller opp med en annen norsk statsborger, med gyldig pass som kan bekrefte din identitet.

Priser
NOK 450 for personer over 16 år, NOK 270 for barn under 16 år.

Vær tidlig ute
Det er generelt stor pågang i hele sommerhalvåret. Derfor kan det være en del ventetid i disse periodene. Politiet oppfordrer alle til å søke om pass i god tid før de vanligste feriene, særlig skoleferiene. For åpningstider velg dit distrikt på hovedsiden til politi.no. Du kan også ringe 02800 for mer informasjon.

Gyldighet
Pass til personer over 16 år utstedes for et tidsrom på 10 år. Pass til barn har følgende gyldighetstid:
0-5 år: to år
5-10 år: tre år
10-16 år: fem år
Et pass er likevel bare gyldig så lenge eieren kan kjennes igjen på bildet og så lenge passet er uforandret og uskadet. Enkelte land krever at passet er gyldig en periode etter utreise (hjemreise til Norge). Du bør derfor undersøke dette i god tid før dere skal reise.

Alternativ levering
Dersom du ikke ønsker å få passet sendt hjem til deg som ordinær post, kan du velge å hente passet hos politiet når passet er ferdig produsert.

Nødpass
Mister du et gyldig pass, må du snarest melde fra ved personlig fremmøte hos politiet for å forhindre eventuelt misbruk av passet. Mister du passet i utlandet, må du gi beskjed til nærmeste utenriksstasjon, hvor du kan søke om nytt pass. Dersom du trenger nytt pass svært raskt, kan du få utstedt nødpass, for eksempel hvis du har forlagt/glemt passet og derfor ikke har pass du kan bruke på en nært forestående reise. Nødpass er bare gyldig for en enkelt reise, og det koster det samme som et vanlig pass

Tap av pass i utlandet
Du må ta kontakt med nærmeste norske utenriksstasjon i det landet du bor i, forutsatt at du fortsatt er norsk statsborger. De vil kunne hjelpe deg videre. Hvis passet ditt utløper før du skal reise hjem til Norge, er det ulike regler i forhold til hvilket land du er i og hva flyselskapet krever. Ta kontakt med utenriksstasjonen og flyselskapet du reiser med. De vil vite om du må skaffe ett nytt pass før hjemreisen. Hvis du er i utlandet og alle sidene i passet ditt er brukt opp, må du ta kontakt med utenriksstasjonen som vil utstede et nødpass

Biometrisk pass
E-pass utstedes ved samtlige passøkersteder i Norge og ved norske utenriksstasjoner. Produksjonen av slike pass startet 1. oktober 2005. Personaliasiden i passet inneholder en elektronisk brikke hvor det lagres et digitalt ansiktsfoto av passinnehaveren. I tillegg lagres personopplysningene som fremgår av personaliasiden. For pass som utstedes fra årsskiftet 2008/2009 er det planlagt at det også vil bli lagret fingeravtrykk i den elektroniske brikken. Denne informasjonen vil knytte passet til den som eier det på en enda sikrere måte, slik at det vil bli vanskeligere å bruke stjålne pass ved grensekontroller. Det er utplassert en passleser i hvert politidistrikt hvor publikum gis anledning til å få avlest informasjonen som er lagret i den elektroniske brikken. Oppdager du feil i opplysningene i personaliasiden, må du kontakte politiet for å få utstedt nytt pass med korrekte opplysninger. Ved grensekontroll i Norge vil opplysningene i passet, eventuelt også i den elektroniske brikken, bli kontrollert opp mot passinnehaver for å sikre identitetskontroll. Det samme vil skje ved kontroller i utlandet. Ved kontroll i Norge vil opplysningene ikke bli lagret. Norske myndigheter har ikke kontroll med hvorledes personopplysninger vil bli behandlet ved grensekontroller i utlandet

Pass til USA
Fra 26. oktober 2004 har USA krevd maskinlesbart pass for visumfri innreise for personer som i turist- eller forretningsøyemed ikke skal være i landet i mer enn tre måneder. Norske pass som utstedes etter 26. oktober 2006 må - i tillegg til å være maskinlesbare - inneholde biometriske kjennetegn for visumfri innreise til USA. Hvis du har et maskinlesbart pass som er utstedt før 26. oktober 2006, kan du reise visumfritt til USA for inntil 90 dager med et slikt pass også etter dette tidspunktet. Mer informasjon finner du på: http://www.usa.no

Kilde: Politiet.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar