tirsdag 13. oktober 2009

Norske ambassader





Norge i utlandet
For nordmenn bosatt i utlandet er de norske utenriksstasjonene det offisielle bindeleddet med hjemlandet, her kan man få utført enkelte av de offentlige tjenester man får hjemme, som utstedelse av pass, ekteskapsinngåelse og avleggelse av stemme ved valg. Norske borgere som bosetter seg i utlandet eller oppholder seg der i lengre tid, bør melde fra til nærmeste utenriksstasjon. Da vil norske myndigheter lettere kunne ta kontakt i en eventuell krisesituasjon som for eksempel krever evakuering. Men også for turister og reisende er det viktig å kjenne til nærmeste utenriksstasjon.

Hva slags hjelp kan man få
Ved siden av litt praktisk bistand skal norske utenriksstasjoner hjelpe nordmen i nød utenlands. Det er likevel viktig og huske på at man reiser til utlandet på egen risiko og hjelp fra ambassaden er som regel siste utvei i trengte situasjoner. Det beste er å unngå slike situasjoner. Husk derfor alltid reiseforsikring, reservekapital på egen konto hjemme, og returbilett. Husk også å ta vanlige forhåndsregler og vaksiner. Om man ikke skal gifte seg utenlands eller bo lenge i et land, er det at man ikke har vært innom ambassaden som regel et tegn på at reisen har vært vellykket. Alle norske statsborgere kan be om bistand, det kan også flyktninger eller statsløse personer bosatt i Norge som midlertidig oppholder seg i utlandet.

Eksempler på hjelp
Ved siden av akutt hjelp ved krigsutbrudd og naturkatastrofer gis det hjelp til andre mer personlige problemer.

Tap av pass
Alle ambassader og noen konsulater kan skrive ut nytt pass. Gebyret er det samme som i Norge. Dere må  dokumentere deres norske statsborgerskap.

Tap av biletter
Prøv og ordne dette med reisebyrået eller flyselskapet først. Utenriksstasjonene vil imidlertid hjelpe til hvis språklige eller andre årsaker tilsier det. Det greieste er kanskje å reise bilettløst.

Tap av penger
Best om du kan ordne dette selv fra Norge via nettbank. De fleste kredittkort utsteder nødkort, og det går ann å få nødkontanter gjennom forsikringen. Er egne midler ikke tilgjengelige, snakk med pårørende, arbeidsgiver eller andre. Utenriksstasjonene kan eventuelt hjelpe til med å etablere de nødvendige kontakter. Skaper overføring via bank uforholdsmessige store problemer, kan beløpet formidles via Utenriksdepartementet. Ved slike overføringer er det et gebyr på 10 prosent, minimum NOK 200,-.

Nødlighetslån
Den siste utveien er det som kalles et nødlighetslån, og dere skal ligge tynt ann før dere får et sånt. Det gis normalt bare til hjemreise ved første anledning. Det er ikke adgang til å gi nødlidenhetslån for å finansiere fortsatt ferie eller annet opphold i utlandet. Lån kan ytes bare når vedkommende er fast bosatt i Norge og har løpende inntekt der. Nødlidenhetslån som ikke tilbakebetales ved hjemkomst, innkreves av skattemyndighetene ved trekk i lønn, pensjon eller trygd.

Arrestasjon
Siden dette er en side for fredlige folk som reiser med barn er dette punktet forhåpentligvis helt unødvendig, men det får være med likevel. Blir norske statsborgere i utlandet arrestert, vil en representant fra den norske utenriksstasjonen på stedet normalt foreta besøk i fengselet for å ivareta vedkommendes interesser. Det gjelder først og fremst å sikre at den anholdte får kompetent juridisk bistand. I de fleste land vil det offentlige beskikke og bekoste forsvarer. En utenriksstasjon kan bistå med å skaffe privat advokat. Privat engasjert forsvarer må imidlertid betales av vedkommende selv. Utenriksstasjonene kan informere pårørende i Norge, formidle kontakt ved besøk i fengselet, samt bistå med praktiske gjøremål som den arresterte selv måtte være avskåret fra å ta seg av. Utenriksstasjonene vil også kunne fremme anmodninger til landets myndigheter dersom forholdene skulle tilsi det. Det er imidlertid stedets lover og regler som kommer til anvendelse i slike saker. Dette - sammen med folkerettens bestemmelser - begrenser de virkemidler utenrikstjenesten og norske myndigheter for øvrig har til rådighet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar