mandag 12. oktober 2009

Barn som reiser alene



Det er mer vanlig at barn reiser alene nå enn før. Det vanligste er at de reiser for å besøke en av foreldrene som har flyttet til en annen by etter en skilsmisse, eller at de reiser for å besøke besteforeldre. Som regel går det bra. Men det er en del ting man bør tenke gjennom før man slipper de håpefulle alene ut i reiselivets gleder.
Matias Stendal Karlsen fra Trondheim er 12 år gammel, og han har reist alene både på tog og i fly for å besøke besteforeldrene sine som bor i Røyken. Første gang han fløy alene var han syv år gammel. Dette var altså godt over den nedre aldersgrenden som flyselskapene setter for barn som skal fly alene. Den er fem år hos de fleste flyselskaper. Men dette passer ikke nødvendigvis for alle. Barneombudet anbefaler at man vurderer nøye hvor moden og reisevant en femåring er før man setter henne på flyet.

Toget er vanskeligere
For Matias Stendal Karlsen gikk det greit. Faktisk liker han bedre å fly alene enn å ta toget. Fly går raskere og man slipper å følge med på når man skal av, sier han. Det siste er en av grunnene til at barneombudet ikke anbefaler at man reiser med toget før man har fylt ti år. Matias var ni første gangen han gjorde det, men så reiste han sammen med storesøster, og hun visste godt hvor de skulle gå av. Og når han tenker seg  om var det ikke så galt å ta toget heller, han fikk faktisk to venner på turen til Oslo, og sammen fant de på en ny lek.

Ta med underholdning
Det er viktig å ha med seg noe for å få tiden til å gå på en lang reise. Matias foreslår å ta med en bok, litt musikk og en Nintendo DS eller liknende. Lydbøker er heller ikke dumt. Selv hadde han ikke med seg mobiltelefon, men han skulle ønske han hadde hatt det, for det er greit å kunne holde kontakten med de voksene på en lang togtur.

Det går helst bra
Matias har bare gode minner fra sine reiser. Og bruker man sunn fornuft går det nesten alltid greit. Det kan være en god ide å følge barneombudets råd og tips til foreldre som sender barna sine alene på reise. Du finner dem i kortform nedenunder og kan lese dem i sin helhet hos barneombudet.

Gode tips
Forsøk å få til en personlig avtale med en ansatt ved avreise om at de skal passe ekstra på. Husk at det ikke er primæroppgaven deres og at de ikke er pesronlig ansvarlige om noe skjer.
Be om å få en plass langt framme for barnet ditt på bussen, da er det lettere for sjåføren å ha kontroll med barnet. Husk bilbelte.
Barnet bør ha aktuelle telefonnumre med seg. La eldre barn ha mobiltellefon.
Snakk med barnet om ting tror kan være faremomenter for barnet under reisen, som f.eks. opphold på perrongen og krysning av spor ved togreiser. Ta gjerne denne samtalen på treningsreiser eller i rollespill. Ikke gjør det for skumelt.
Bruk treningsreiser. Se etter holdepunkter i terrenget: En rar bygning, en spesiell kirke, et vann eller noe annet som barnet kan se gjennom vinduet.
Vurder om barnet blir reisesyk, og opplys om dette.
Be sjåfør om at barnet må få gå av først slik at det ikke kommer bort i mengden.
Avtal henting på mindre stasjoner der faren for å komme bort er liten. Husk å gi beskjed til den andre part med en gang om at barnet er kommet vel fram.
KildeBarneombudet

Råd for de enkelte transportmidlene
Fly
Flyselskapene har satt en femårs grense for å reise alene. Dere må fylle ut et skjema med viktig opplysninger som følger ungen. Det er normalt ikke mulig å følge ungen helt inn på flyet, men de blir fulgt av en ansvarlig voksenperson. Det er normalt ingen barnerabatt når barnet reiser alene.
Ferge
Barneombudet anbefaler tolvårsgrense, særlig på ferger med åpne dekk.
Buss
Barneombudet anbafaler  8 år som en nedre aldersgrense for timelange bussreiser. Aldersgrensen bør kanskje vurderes i forhold til reisens lengde.
Tog
Barn under 10 år bør ikke reise alene med tog. For lengre reiser med togbytte, bør barnet være 12 år eller eldre.
Bytte
Ungene bør være nærmere tolv år og reisevante for å bytte tog eller fly underveis.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar