mandag 12. oktober 2009

Reisevaksine



Skal dere med barna til land med høyere smitterisko enn her hjemme, har vaksinasjon to funksjoner. Det beskytter mot farlige sykdommer og gir sjelefred. Det siste er ikke uten betydning, for selv om man ikke skal vaksinere i tide og utide, er det viktig å føle seg trygg på at ungene ikke blir utsatt for unødvendig risiko. Under følger en generell oversikt over vaskiner man kan trenge på tur.

Finn ditt lokale vaksinasjonskontor.

Flere faktorer
Et vaksinasjonsprogram er ikke bare avhengig av hvilket land man skal til. Det er også avgjørende hvor lenge man skal være borte, om man skal til by eller landsbygd og hvor nært lokalbefolkningen man skal leve. Man kan trenge helt andre vaksiner om man skal jobbe på et barnehjem i Thailand enn om man bare skal dit på en kort ferietur. Det kan også være at man gir flere vaskiner til ungene enn de voksne, fordi de vil være mer utsatt for en bestemt type smitte. Dette kan for eksempel være aktuelt med Hepatitt B eller rabies. Er man usikker på hvilke vaksiner man trenger, bør man alltid snakke med fastlegen, eller et vaksinasjonskontor.

Barnevaksiner
Om dere har fulgt folkehelsens vaksinasjonsprogram for barn, er ungene deres alt vaksinert mot en rekke sykdommer man kan komme i kontakt med utenlands, som stivkrampe og difteri. Er du i tvil om hvilken vaksiner som inngår i det anbefalte vaksinasjonsprogrammet se her.

Oppfrisking
Noen av de vanligste vaksinene har tidsbegrenset virketid. Det er derfor mulig at voksene og store barn i familen må friske opp barnevaksinene. De mest aktuelle er difteri, polio og stivkrampe som alle må friskes opp etter ti år. Dette er vaksiner som anbefales til de fleste land utenom Vest- og Sør-Europa, Kanariøyene, Madeira, USA, Canada, Australia og Ny-Zealand.

Typiske reisevaksiner
Lista under beskriver de vanligste vaksinasjonene. Gå til folkehelseinstituttet for en fullstendig oversikt. I tillegg til vaksinasjonene anbefales også malariatabeletter til land med malaria.

Se hvilke vaksinasjoner du og barna har fra før.

Gulfeber
Vaksinasjon anbefales ved reise til alle land i Afrika og Sør-Amerika som ligger mellom 15 grader nord og 15 grader syd for ekvator. Etter vaksinasjon får du et vaksinasjonssertifikat, som må vises fram ved innreise i mange land. Vært klar over at også land i Asia kan kreve å se sertifikatet, særlig hvis du kommer fra områder hvor gulfeber finnes. Vaksinen (og sertifikatet) varer i 10 år. Barn under 1 år skal ikke vaksineres.

Hepatitt A
Hepatitt A-vaksine anbefales ved reiser til alle land unntatt de som er nevnt over. Barn under 7 år får bare mild sykdom ved smitte og trenger ikke vaksinasjon (men vaksinasjon er mulig ned til 1 år).

Hepatitt B
Hepatitt B smittes gjennom blod eller seksuell kontakt. Vaksinen anbefales ved behov (helsearbeidere, usikker sex, barn og voksne i tett kontakt med lokalbefolkningen). Vaksinen består av 3 vaksinasjoner. 2. vaksine settes 1 måned etter første, og 3. 6-12 måneder etter første. Beskyttelsen varer i 7-10 år. Ikke alle danner antistoffer, selv ved forskriftsmessig vaksinering.

Meningokokk A+C
Anbefales ved reise til spesielle land i Afrika. Vaksinen er obligatorisk ved innreise til Saudia-Arabia og vaksinasjonsbevis må medbringes. Beskyttelsen varer i 3-5 år, ved innreise til Saudi-Arabia kan vaksinen ikke være mer enn 2 år gammel.

Rabies
Vaksine anbefales til personer som skal bo i land med mye rabies og hvor medisinsk behandling ikke er raskt tilgjengelig eller for person som skal arbeide med dyr. Vaksinasjonen settes på dag 0, 7 og 28. Beskyttelsen varer i 2 år.

Japansk encefalitt
Selv om den er sjelden, er dette en farlig hjernebetennelse det anbefales å vaksineres mot ved reise over 4 uker i spesielle land i Asia. Vaksinen består av 3 vaksinasjoner. Andre vaksine settes 1-2 uker etter første, og den tredje ett år etter første. Beskyttelsen varer i 3 år.

Kolera og diare forårsaket av toksinproduserende E.coli (ETEC) 
Valgfri drikke-vaksine som beskytter mot turistdiare (effekt 23%), og kolera (effekt 85%) i henholdsvis 3 og 6 måneder. ETEC er vanlig i fattige land, vaksinasjon kan være hensiktsmessig. Kolera er sjelden en risiko for tilreisende til land der kolera forekommer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar