mandag 12. oktober 2009

Kjæledyr på reise




Det har blitt forholdsvis enkelt å ta med seg kjæledyr til andre EU-land etter at man innførte ID-merking og dyrepass. Mer om dette leser du i blokken til høyre, eller hos mattilsynet.no. Man bør likevel tenke gjennom hvor praktisk det er å ta med seg dyret til reisemålet. Om dere skal ta med et dyr er det viktig at også det trives. Det bør blant annet være tid og plass til å gå turer. Mange dyr misstrives også I bil eller på fly. Skal dere ikke være lenge borte kan kanskje et dyrepensjonat være et vel så bra alternativ. Men dere kjenner best deres egent dyr.

Utenom EU
Skal dere reise utenom EU og enkelte andre land mattilsynet har godkjent (se hvilken) gjelder det fortsatt strenge regler for karantene. Karantenetiden er på minimum 4 måneder. Dyret må være over tre måneder gammelt og ikke drektig. Som regel er det best å la dyrene bli hjemme.

Pass av dyr
Prøv først å få hjelp av venner, naboer eller familien til å passe dem. Hvis ikke det er mulig finnes det et utall kenneler og dyrepesjonat. Vi har ikke lagt ut linker til alle disse. De fleste har ikke egne hjemmesider. Ta råd fra andre eller bruk gule sider. Kanskje kan dere spørre om råd i forumet vårt om råd og tips.

Rabiesvaksine og svar på blodprøve
Vaksinen må tas to ganger i året. Blodprøven tas 120 dager etter vaksine. Gjelder ikke Sverige, Irland og Storbritannia.

ID-merking
Alle dyr merkes med en tatovering på øret eller datachip under huden. Dette fåes hos dyrlegen. Trengs ikke i Sverige.

Pass
Alle hunder, katter og ildere som skal være med på feie i Europa må ha et såkalt dyrepass. Passet får du hos veterinæren og det koster 500 kroner. Dette inkluderer en helsesjekk. I passet føres det inn opplysninger om identifikasjonsnummer, kjennetegn, tidligere vaksinasjoner, behandlinger mot bendelorm og flott, blodprøvetester og helsetilstand. Bilde er valgfritt da dyret merkes. Trengs ikke i Sverige.

Godkjente karantenepensjonater for hunder og katter som kommer fra ikke EU-land
Eidsvoll Hunde og kattepesjonat - Karantene
Åsleia
N-2080 Eidsvoll
Telefon: + 47 63 96 44 10
Telefaks: + 47 63 95 40 24
Epost: post@eidsvollhundogkatt.no
www.eidsvollhundogkatt.no
Vestberg karantenestasjon
Nordre Liverudvei 45
N-1816 Skiptvedt
Telefon: + 47 69 80 85 80
Telefaks: + 47 69 80 85 90
E-post: vestkara@online.no
Web: www.vestberg.no

Spørsmål om inn- og utførsel av kjæledyr rettes til mattilsynet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar