mandag 12. oktober 2009

Vi fryder oss på Tusenfryd



Familien Brekke, som består av Mikkel på 6 år, Egil på 8 år, Tallak på 12 år og mamma og Pappa har vært og testet Tusenfryd for dere. Vi hadde en veldig morsom tur i parken. Vi har selvsagt vært på Tusenfryd flere ganger før, men vi blir likevel imponert hver gang. Tusenfryd er rett og slett et alle tiders tivoli. Noe fant vi likevel å pirke på. Her er våre vurderinger.

Mer originalitet
Tusenfryd ligger landlig til på Ås utenfor Oslo. Når man når toppen på de høyeste berg- og dalbanene kan man derfor skue utover grønn skog i alle retninger noe som gir en fin ramme til skrekkopplevelsene. Parken bærer litt preg av å ha vokst uten en helt klar plan. Det er litt vikingtema her og litt westerntema der, uten at noen av delene er fullt utnyttet og vi savner egentlig et litt mer originalt tema for hel parken, kanskje spunnet ut fra navnet Tusenfryd, eller fra maskotten, tusenbeinet. Mangel på sammenheng og originalitet preger også i høy grad navnene på attraksjonene, disse er mest etterapninger etter navn fra amerikanske fornøyelsesparker. Her kunne Tusenfryd med hell spunnet videre på natur, blomstertemaet eller kanskje plukket ord fra norrøn mytologi. Når alt dette er sagt gir likevel sammensuriumet og mangelen på plan et litt sjarmerende preg og det er på en måte fint at parken har vokst litt i alle retninger og at alt ikke er for strømlinjeformet.

Attraksjonene
Når det gjelder husketurer skårer Tusenfryd høyt, ikke bare i norsk sammenheng, men internasjonalt. De store attraksjonene i Tusenfryd, som TunderCoaster, SpeedMonster og SuperSplash er forbausende gode, og fryder selv den mest durkdrevene berg og –dalbaneentusiast. Hver gang vi kommer til Tusenfryd blir vi overrasket over hvor bra en del av turene faktisk er. Utvalget av attraksjoner er også passe stort, i alle fall for de store barna over 120. Om vi inkluderer Loopen har Tusenfryd hele fire berg og –dalbaner. Kanskje er det derfor de i år satset på en nyhet for de litt mindre barna, nemlig Kanofarten. Det er ikke nødvendig at parken vokser med en kjempeattraksjon i året. Faktisk kan den holde seg godt i noen år fremover med de trekkplasterene den har. Men på den annen side: Med en eller to nye gigantattraksjoner kan Tusenfryd ta skrittet opp som en av Europas mest spennende tivolier.

For de største barna
For barn over 1,40 er Tusenfryd et eldorado av spennende kjøreturer.

For de minste barna
Barn over 1,20 kan prøve seg i TunderCoaster, som ikke lenger er verdens største treberg- og dalbane, men likevel en svært god berg- og dalbane av internasjonalt format. Er man over 1,10 kan man kjøre loopen, som er en kort men fullverdig berg- og dalbane og faktisk den eneste ved siden av SpeedMonster som snur deg opp ned. Barn under 1,10 kan prøve seg på utforkjøringer i tømmerstupet sammen med foreldrene sine. De aller minste har flere fantasifulle attraksjoner de kan prøve i et egent småbarnsområde og froskehoppet er en av våre favoritter. Faktisk syntes vår eldste sønn, Tallak, det er synd at han har blitt for stor for denne søte og klassiske tivoliattraksjonen. I det hele tatt er det en meget god stigning i programmet på Tusenfryd. Det er nok å finne på for alle aldre, og masse å glede seg til etter hvert som man vokser.

Sikkerhet
At Tusenfryd er strenge på høydekravet som er satt på de ulike attraksjonene fikk vår minstemann Mikkel oppleve. Her måles det på millimeteren. Mikkel er sånn cirka 119,5 centimeter høy og pappa hadde alt forhåndsgodkjent ham på dørkarmen hjemme til å kunne kjøre TunderCoaster. Skuffelsen ble derfor stor da han slukøret måtte ta turen ut av køen etter en nøyaktig måling hos en bestemt, men blid og høflig kontrollør. Men denne typen skuffelser er jo en del av barndommen, og det er ikke lenger enn et år til han får prøve seg på nytt. Vi foreldre er faktisk litt imponert over hvor alvorlig de tar sikkerheten i parken – det nest viktigste i en fornøyelsespark etter  det å bli skremt livet av, er jo å føle seg trygg.

Sevice og stemning
Imponert ble vi også over hvor vennlig Mikkel ble avvist. I Tusenfryd skal du lete lenge etter en ansatt som ikke er i godt humør. Stemningen i Parken er supergod. Kanskje er det innstillingen til alle som jobber i parken som virkelig rettferdiggjør navnet Tusenfryd. og det er viktig at man blir tatt godt i mot, etter å ha stått en halvtime i kø for å komme fram til de beste attraskjonene.

Underholdning
Tusenfryd har et akkurat passe stort underholdningstilbud. Selv liket jeg godt orkesteret som bare sto og spilte på småbarnsområdet. Sånne små ting skaper den rette stemningen også for folk som ikke har roen på seg til å se et stort underholdningsnummer når det er så mange spennende ting man skal kjøre.

Køer
Vi var på Tusenfryd på en fin sommerdag i fellesferien. Altså en sånn dag da parken er stappfull av folk. Likevel gikk det forholdsvis raskt i køene. Midt på dagen ble de likevel litt for lange for oss, så da tok vi en pause og badet i badefryd. Det kan være en lur ide å planlegge å kjøre de mest populære attraksjonene i begynnelsen og på slutten av dagen. Antagelig kan du kjøre SpeedMonsteret en 2-3 ganger rett før stengetid på samme tid som det tar å stå en gang i køen midt på dagen.

Mat og drikke
Tusenfryd mangler en virkelig god restaurant, en sånn skikkelig fornøyelsesparkrestaurant, med utkledde servitører og skikkelig god mat, sånn som de har på Tivoli i Danmark – for ikke å snakke om i Disneyparkene (bare for å legge lista høyt). Parken bør tenke på at en slik restaurant kan være en attraksjon i seg selv. På det mattilbudet som fines, syntes vi prisene er litt stive, men maten holder mål, og ungene våre likte særlig godt tacodisken i buferestauranten.

Totalinntrykk
Man drar på Tivoli først og fremst for å kjøre karuseller og berg- og dalbaner og her er Tusenfryd i en særklasse i Norge, både for store og små barn. Så bra er de at man lett ser bort fra små skjønnhetsfeil, som et litt kjedelig mattilbud og en noe rotete og uklar utforming av parken. Mest imponert ble vi likevel av alle de hyggelige menneskene som jobber i parken. Stå på!. Dere gjør virkelig dagen vår.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar