mandag 12. oktober 2009

Pass på helsa på reise



Å vaske seg det er slettes ikke godt, børsten er bustet og vannet er så vått, synger tre velkjente røvere. Det spørs om de har den rette innstillingen for reiser utenfor Kardemommebys grenser. På reise er det nemlig ekstra viktig at ungene er nøye med å vakse hendene, ja, flere ganger om dagen, og i alle fall før hvert måltid og etter toalettbesøk. Det kan kanskje virke masete når man egentlig er ute for å kose seg, men det er verre å ha et barn som er sykt. Husk også på din egen hygiene, og vær ekstra grundig med rengjøringen om du for eksempel steller et bleiebarn.

Våtservietter
Noen steder kan det være vanskelig å få vasket seg skikkelig. Såpe kan for eksempel være mangelvare på mange toaletter. Man bør derfor alltid ha med seg våtservietter, gjerne av den antibakterielle typen. Her bør man dog sjekke innholdsfortegnelsen da ikke alle er like gode for miljøet eller sarte lanker. Brukt med fornuft er de imidlertid ubetalige på allslags utflukter og på trange humpete busser.

Barfotgange
Vær nøye med hvor ungene går barbeint. I tropiske områder kan fuktig jord overføre sykdommer. Man bør også være obs på at det noen steder kan finnes lumske parasitter i sanden på strendene. Sjekk de lokale forholdene.

Rens alle sår
I varme land formerer bakterien seg raskere. Det er derfor lurt å rense alle sår godt før man plastrer dem, dette gjelder også små skrammer.

Varme
Velg lette, løstsittende klær av naturfi ber, helst bomull både til dere og ungene. Klær av syntetisk materiale blir lett for klamt og varmt. Ta også med klær som dekker  større deler av kroppen, til beskyttelse mot sterk sol, og mygg om kveldene.  I sterk sol bør ungene ha på et lyst hodeplagg for å motvirke overoppheting. Gjør som lokalbefolkningen og vær i skyggen. Drikk rikelig med væske, helst renset vann på flaske. Det kan være en ide å ta salttabletter, eller bare salte maten litt ekstra godt, for å erstatte saltet man har svettet ut. Sjekk at urinen har normal farge. Ved væskemangle blir den mørk.

Kostholdsråd
Forurenset mat og vann kan gi infeksjoner, vanligvis i form av diaré og oppkast. Smittestoffene drepes ved koking og steking. Hvis maten blir stående lunken, kan den forurenses på nytt.

Se opp for
* Kalde sauser
* Upasteuriserte melkeprodukter
* Iskrem som ikke kommer pakket fra frabrikk
* Mat tilberedt av rå egg
* Salat
* Rå skalldyr
* Halvstekt eller rått kjøtt.
*Isbiter av urent vann
*Vann fra springen
 
Ikke glem å spise
Bortsettt fra iskrem er det lite på lista ovenfor som står øverst på menuen til de fleste barn. Utfordringen i mange land er heller å finne mat som barna liker enn å holde dem unna mat de ikke tåler. Husk at det er like viktig at ungene får i seg næring ute på reise som hjemme. Dere kan trygt spise nylaget kokt eller stekt mat som fortsatt er varm, likeså frukt og grønnsaker som dere selv skreller.

Soling
Små barns hud er spesielt sårbar for sterk sol. Spedbarn bør unngå soling. Småbarn bør ha klær som dekker større deler av kroppen, eller holdes i skyggen. Større barn bør starte solingen forsiktig for å unngå forbrenning og bruke solbeskyttende krem med minst faktor 15. Ungene bør smøre seg med solkrem flere ganger daglig. Også korte opphold utendørs kan gi forbrenning. Se Kreftforeningens solvettregler.

Bading
Bad ikke i ferskvann i tropiske områder. Vannet kan være smittefarlig, også om barna bare vasser eller går barbent. Dette gjelder ikke svømmebasseng med kloret/renset vann.  I nærheten av tettsteder kan selv saltvann være forurenset av kloakk. Sjekk med lokalbefolkningen hvor de bader. Vær alltid oppmerksom på understømmer. Ikke la barn bade før dere har forsikret dere om at det er trygt.

Gravide
Hvis en gravid smittes av parasitten Toxoplasma gondii for første gang under svangerskapet, kan fosteret skades. De viktigste smittemåtene er inntak av rått eller utilstrekkelig varmebehandlet kjøtt og uvaskede grønnsaker, salat eller bær. Muligheten for å bli smittet er vesentlig større i Syden og i tropene. Er du gravid bør du oppsøke lege for å bli antistofftestet før du reiser. Har du ikke antistoffer mot toxoplasma, bør du testes igjen 2-3 uker etter hjemkomst. Nylig smitte kan da oppdages og behandling iverksettes. Malaria hos gravide medfører ekstra stor risiko for mor og foster. Gravide bør tenke seg godt om før de reiser til malariastrøk. Dersom du likevel velger å dra, er det viktig at du er nøye med alle malariaforebyggende tiltak.

Insektbitt
Det viktig å beskytte dere mot myggstikk så godt som mulig. Særlig om man reiser til tropiske strøk. Bruk helst klær som dekker armer og ben, og bruk myggmiddel på utildekkede kroppsdeler. Dette er særlig viktig etter solnedgang da malariamyggen kommer frem. Hotellrom med klimaanlegg er vanligvis myggfrie. For øvrig anbefales bruk av impregnert myggnett over sengen. Myggnettet må sluttes tett til under madrassen.

Reiseapotek
Et reiseappotekke kan være en uvurderlig investering. Man får kjøpt ferdigpakkede vesker i ulike størrelser på apotekket. Men vær oppmerksom på at disse har en begrenset mengde av ting det går mye av, som plaster og våtservieter. Her bør man kjøpe inn ekstra for lange reiser. Oppe på siden av ser du et forslag til innhold i et reiseapotek.

Trafikk
Trafikkulykker er desverre en større helerisiko utenlands enn farlige skykdommer.  I Europa bør dere alltid sikre ungene i trafikken på samme måte som hjemme. I enkelte uland kan det være praktisk umulig, særlig om man skal reise kollektivt. Gjør likevel det beste ut av situasjonen. Be sjøfører om å ta hensyn til ungene og bruk alltid bilbelte der det er tilgjengelig.
 
Flaskebarn
Skal du gi barnet morsmelkerstatning i utlandet må du være ekstra nøye med rengjøring og sterilisering. Selv om du får kjøpt morsmelkserstatning i de fleste land er det beste å ta med hjemmefra, så du slipper ubehags reaksjoner på den nye typen erstatning. Mer om dette på: flaskeposten.org


PS: For de av dere som liker å bli skremt skikkelig før en reise er det reisemedisinske skrekkabinett en riktig godbit. (NB! sterke scener, ikke for barn!)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar