mandag 12. oktober 2009

Unngå malaria


Å ta med små barn til tropene innbærer en større risiko  for at barnet utsettes for smittsome sykdommer. Den sykdommen de aller fleste er bekymret for er malaria. Og dette er uten tvil en sykdom du ikke vil utsette barnet dit for. Desverre gir de forebyggende medisinene, som har en ganske god effekt mot sykdommen, en del bivirkninger som kan være i overkant tøffe for et lite barn.  Vi i i barnas tempo anbefaler at dere så langt det lar seg gjør unngår områder med malaria. Men dette betyr ikke at dere må holde dere unna tropene.

Søk råd
Fastlegen eller vaksinasjonskontoret ditt kan også gi oversikt over hvilken land og områder som er utsatt for malaria. Behovet for beskyttelse vil kunne variere i ulike områder og mellom by og landsbygd. Folkehelseinstituttet har utarbeidet egene kart for å bestemme dette, og har også en side om malaria.

Forebygging
Ved reiser til malariaområder kan du beskytte deg godt mot malaria ved å følge noen enkle råd:

Beskytt deg mot myggbitt.
Malariamyggen biter stort sett bare om kvelden og natten, mellom skumring og soloppgang. I denne perioden er det fordelaktig å oppholde seg i rom med myggnett foran dører og vinduer. Ved opphold utendørs bør du være tildekket av klær, og du bør bruke myggspray eller -stift. Om natten bør du sove i seng med et myggnett som er impregnert med myggmiddel. Beskyttelse mot myggstikk er viktig selv om du tar forebyggende malariatabletter.

Ta forebyggende malariamedisiner.
Forebyggende malariamedisiner gir god beskyttelse mot malaria, men beskytter ikke 100 %. Hvis du får malaria til tross for at du har brukt forebyggende malariamedisin, får du en mildere sykdom, og faren for alvorlig malaria er mindre. Flere av medisinene har desverre ganske kraftige bivirkninger og kan være tøffe å ta for små barn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar