mandag 12. oktober 2009

En reise inn i Harry Potters verden



Å reise rundt på jakt etter steder som har vært brukt som bakgrunn for scener i filmene om Harry Potter, har utviklet seg til en helt egen form for turisme i England. I London kan du melde deg på sightseeingturer bare med dette temaet. Men det går også fint an å lete på egenhånd. Om man har et litt avslappet forhold til dette, kan det fungere som ekstra krydder for voksene og barn som vil få med seg mange severdigheter som står godt på egenhånd, som for eksempel katedralen i Glousester eller Christ Church College i Oxford.

I London
På Kings Cross Stasjon kan dere finne veien til spor 9 ¾ som ligger mellom spor 9 og 10. Det er ikke så mye å se her annet enn en murvegg. I filmen er scenene når Harry Potter skal inn til Galtfortekspressen i virkeligheten spilt inn mellom spor fire og fem. Der er det satt opp et skilt som viser inngangen, men altså til feil platform. Skulle likt å vite hva trollmannsverdenen syntes om det.
Trenger dere av en eller annen grunn å løse ut litt trollmannsgull, kan dere dra til Australia House på The Strand. Som alle Harry Potter fans kan se er dette i virkeligheten trollmannsbanken Flirgodt.
I London Zoo kan der gå inn i krypdyrhuset og kanskje finner dere den boaslangen Harry Potter snakket med i begynnelsen av den første boka og filmen.

Utenfor London
For dere som vil fortsette jakten på Harry Potters verden utenfor London er Bodleian Library og Den store hallen i Christ Church College brukt som henholdsvis spisesal og interiør i flere scener fra Galtvort.
Katedralen i Gloucester og området rundt er brukt i mange utendørsscener fra filmene. Det samme er Lacock Abbey og den lille landsbyen Lacock med hus fra tolvhundretallet. Den ligger i nærheten av Devizes, Wiltshire.
I den lille landsbyen Goathland i nærheten av Grosmont, Yorkshire ligger togstasjonen som framstår som galtvang stasjon i filmene. Herfra kan dere faktisk kjøre en tur med et ekte damptog i Harry Potter stil.
Utenfor Alnwick Castle i Northumberland kan dere finne Harry Potter-filmenes rumpeldunkbane.
Enda flere scener fra filmene har blitt filmet i Scotland. Der kan dere blant annet finne toget Jacobite, et damptog som ikke bare ligner veldig på Galtfortekspressen, men som kjører gjennom et landskap som er mye brukt i filmene. Her selges det Harry Potter-effekter ombord. Toget er som regel fullt av Harry Potter-fans.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar