mandag 12. oktober 2009

Sykdom på reise



Dette er en side mange kvier seg for å lese. Men det er viktig å gjøre seg kjent med en del av de sykdommene man kan få under en reise. Dette gjelder ikke minst fordi man kan vaksinere eller beskytte seg mot mange av dem. Mange sykdommer som høres slemme ut, lar seg også kurere med den rette medisinske behandlingen. Likevel kommer man ikke bort fra at en reise av en viss varighet utenfor Europa øker risikoen for å få en sykdom som er potensielt farlig eller til og med dødelig. Men det er en risiko forbundet med alt vi gjør, og i dag skjer det tross alt svært sjelden at vestlige reisende dør av sykdommer på reise - og med barn skjer det nesten aldri. Hemmeligheten blir kanskje å gjøre farene for å få en sykdom så liten som mulig, og ellers ikke la frykten ødelegge reisen.

Vi gjør ellers oppmerksom på at innformasjonen i dette innlegget bare er ment til allmenn opplysning. Beskrivelsene er ikke fullkomne, sykdomsforløpet kan være ulikt fra tilfelle til tilfelle, og bare autoriserte leger kan stille riktig diagnose ved sykdom.


Vanlige reisesykdommer

Smitter ved hoste

Tuberkulose
I den senere tid har sykdommen vært på fremgang i mange land. Symptomene er hoste, feber og vekttap. Alle norske barn får tilbud om BCG vaksine.

Hjernehinnebetennelse
Sykdommen begynner som regel med lette forkjølelsessymptomer. Deretter kommer hodepine, nakkestivhet og feber. Det anbefales vaksine mot meningokokkbakterien ved reise til enkelte land.

Difteri
Forekommer i Russland og andre Øst-Europeiske land. Den fører til feber, halssmerter, og hvite hinner på mandlene. Sykdommen kan gi pusteproblemer med kvelning eller skade av hjerte og hjerne på grunn av giftstoffer fra bakteriene. Det finnes vaksine.

Overføres gjennom blod

Hepatitt B
Det tar 2-6 måneder fra man er smittet til sykdommen merkes. De første symptomene er kvalme, feber, magesmerter, senere oppstår gulfarging av hud og øyne. Noen få vil utvikle kronisk leverskade, som kan være dødlig. Hepatitt B og C finnes  hyppigst i sørøst Asia. Det finnes vaksine.

 

Fra mat og drikke

Bakterier, virus og parasitter kan overføres via mat og drikke, men koking og steking dreper smitten. Det klassiske trikset er: Skyll det, skrell det, kok det eller la være å spis det.

Turistdiare
Dette er betegnelsen på lette mage-tarmproblemer og er vanlig på reise i fremmede land. Symptomene er lett kvalme, diare, gassdannelse og mageknip, og det skyldes tilvenning til en annen bakterieflora en det vi er vant til. Apoteket har medisiner som lindrer. Det går også an å forebygge med melkesyretabletter eller yoghurt.

Salmonella, kolera, campylobacter, shigella
Disse bakteriene gir som regel feber, oppkast og diare som kommer fra dager til uker etter smitte. På korte turer komme ofte sykdommen på slutten av oppholdet eller etter hjemkomst. Kan gi farlig væsketap, spesielt hos barn. Drikk masse væske, som saft, mineralvann, eller kokt vann, gjerne med litt salt. Styr unna melk. Varer diareen mer enn en dag bør dere oppsøke lege. I noen tilfeller vil behandling med antibiotika hjelpe. Det finnes vaksine mot kolera.
Virus kan også gi kraftig diare som oppstår dager etter smitte. Spesielt barn er utsatt for slik virussykdom.

Innvollsorm
Symptomene kan være vage; lett kvalme, slapphet eller mark i avføringen. Styr unna rå fisk og kjøtt. Det gjør de fleste barn naturlig.

Hepatitt A
Smitter via infisert mat og drikke. Finnes utbredt i mange land. Gir 2-6 uker etter smitte feber, kvalme, magesmerter og gulfarging av hud og øyne. Sykdommen går over av seg selv i løpet av noen uker. Det finnes vaksine.

Polio
Det anbefales at alle reisende er vaksinert mot polio.

 

Fra badevann
Dere bør være forsiktig med bading i innsjøer særlig i Afrika. I vannet kan det finnes larver kan forårsake kronisk sykdom (Bilharzia).

Sykdommer som insekter sprer
Malaria
Dette er den mest beryktede tropiske sykdommen og en av dem som tar livet av flest mennesker i verden. Men det er svært sjelden turister dør av denne sykdommen. Den overføres ved stikk av mygg som tidligere har sugd blod fra smittet person. Etter 1 til 4 uker oppstår høy feber og frostanfall. Etterhvert vil feberen opptre regelmessig med 2 til 3 dagers mellomrom. Det finnes flere ulike varianter. Den farligste er falciparum-malariaen som kan gi hjerneskade og kan være dødlig. Dersom du eller ungene får feber etter et opphold i malariainfisert område bør du oppføre deg som om du har malaria til det motsatte er bevist. Lege skal selvsagt kontaktes. Les mer om hvordan dere beskytter dere.

Gul feber
Denne lumske sykdommen finnes mellom 15 grader nord og 15 grader sør for ekvator i Afrika og Syd-Amerika. Det er en virussykdom som overføres ved myggstikk. Sykdommen kommer 3-6 dager etter stikket, med feber, hodepine og muskelsmerter. Enkelte får alvorligere sykdom med neseblødning, kvalme og oppkast, og etterhvert også hodepine og kraftige blødning på slimhinner og i huden. Huden og øynene blir gule. Sykdommen kan være dødlig. Tilstanden krever legetilsyn og sykehusinnleggelse. Det finnes ingen effektiv behandling mot selve viruset. En effektiv vaksine finnes og kreves av alle som reiser til land med gul feber.

Denguefeber
Skyldes et virus som spres med mygg. Sykdommen finnes i de fleste tropiske land og er økende i tettbygde strøk og byer. Hos barn er den ofte mild og ligner influensa. Det hender dog at sykdommen kan føre til alvorlige og fatale komplikasjoner også hos barn. Voksne får feber, hodepine, muskelsmerter, kvalme og oppkast 2-6 dager etter stikket. Det kan gå videre til hevelse rundt og rødfarging av øynene. Etter en ukes tid oppstår en rødt utslett over hele kroppen unntatt i håndflatene og under føttene. Sykdommen går over av seg selv, men krever ofte legetilsyn eller innleggelse. Det finnes ingen gode medisiner.

Encefalitt
Encefalitt er betennelsestilstander i hjernen. Mange ulike virus kan gi encefalitt, og slike sykdommer forekommer i de fleste land. Sykdommen overføres ved stikk av mygg eller flått. Sykdommen kan arte seg som en forkjølelse, men kan utvikle seg videre med feber, hodepine, kvalme 4 - 20 dager etter smitte. I sjeldene og alvorlige tilfeller vil pasientene få nedsatt bevissthetstilstand, kramper og koma. De fleste encefalittene går over av seg selv uten men, men enkelte varianter som japansk encefalitt har høy dødlighet. Denne typen finnes i land i det fjerne østen og det finnes en effektiv vaksine mot den. I mellom-Europa og i landene rundt Østersjøen forekommer flåttoverført encefalitt ganske ofte. Det kan vaksineres mot dette også.

 

Sykdommer som dyr sprer

Rabies
Finnes hos ville pattedyr og hunder i mange land, også i Vest-Europa. Etter bitt, eller slikk i sår av infisert dyr, vil symptomene oppstå fra 3 uker opptil år senere. De første symptomene er kløe og nummenhet på bittstedet, deretter feber og muskelverk. Fordi hjernen blir infisert vil pasientene utvikle angst for vann og få muskelkramper. Sykdommen er dødlig. Det finnes ingen behandling når sykdommen først har oppstått. Dersom du er blitt bitt av et dyr i et område med høy forekomst av rabies, uansett om du er vaksinert eller ikke, må du kontakte lege øyeblikkelig for å få vurdert om du trenger behandling med rabies antiserum. Såret skal straks vaskes grundig med jodløsning eller spritløsning (40-70%). Visse grupper av reisende bør ta rabiesvaksine.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar