mandag 12. oktober 2009

Valg av reiseform



Det har blitt enkelt å bestille flyreiser fra et av de mange internettbaserte reisebyråene. Enda lettere er det å bestille rett fra flyselskapet. Dette har forandret måten vi reiser på. Før planla vi med utgangspunkt i et reisemål vi alt hadde bestemt oss for og lot reisebyrået ordne resten. Nå nå er det mer vanlig å bestemme seg for pris eller type reise først, og deretter finne et reisemål på nettet som faller i smak. På denne måten har vi etterhvert fått opp øyenen for flere reisemål en de tradisjonelle.

Vi kan være spontane
De er også lettere for oss å være spontane. Skal dere to måneder til Asia, hvorfor bestille alle flybillettene på forhånd? Kjøp en billett til en av de store flyplassene som Singapore, Bangkok eller Kuala Lumpur. Derfra kan dere kjøpe råbillige turer videre til de fleste steder i Asia eller Australia. Fra Singapore kan man for eksempel reise rett til nord i Australia, uten å sette en fot i Sidney eller Melbourn, for en brøkdel av billetten til Sidney.

Skjulte kostnader
I dag er flybilletter ofte så billig at skattene og avgiftene som kommer i tillegg ved kjøp av en reise noen ganger kan være dyrere enn selve billetten. De aller billigste billettene kan faktisk være flere hundre prosent dyrere enn det de er annonsert med. En familie med mange barn bør også tenke på at de billigste selskapene ikke alltid gir barnerabatt på sine flygninger. Man må derfor ut med voksenpris til hele gjengen. Men voksenbillettene er ofte så billige at det lønner seg likevel.
En annen ting man må ta med i beregningen er at de billigste selskapene ikke serverer mat, selv på ganske lange flygninger. I stede selger de mat ombord for en pris som ikke står helt i stil med billigprofilen de har på billettene. Faktisk er det noen ganger mulig å bruke like mye penger på mat som man har gjort på selve flybilletten. Man bør derfor sjekke at flyselskapet tillater at man tar med mat ombord selv (ikke alle gjør det).
De billige flyselskapene tjener også gode penger på at folk betaler ganske høye gebyrer på overvekt på bagasjen. Skal dere ha med dere mye bagasje kan derfor spinnigen gå opp i vinningen.

To viktige hensyn
Det finnes ikke lenger noen praktiske grenser for hvor vi kan dra. Men to hensyn bør alle familier ta. Det ene er til ungene det andre er til miljøet. Ikke sett sammen reiser som blir for heseblesende. For ungenes skyld er det viktig å ta seg god tid ved hvert stopp. Beregn alltid minst en uke mellom hver lange transportetappe, og skal dere ut på en tur som varer i måneder, bør dere vurdere å ha en fast base eller et lengre opphold på flere uker underveis.


Velg alternativ transport
Hensynet til miljøet er en god grunn til å velge annen transport enn fly, men ikke den eneste. Tog og ferge er gjerne ungenes favoritt om strekningene ikke er for lange. Selv om det tar lengre tid kan det mange ganger være mye mer behagelig å legge ungene i en lugar eller kupe enn å sitte med dem i trange flyseter. Mange mener også at de litt langsommere transportmidlene gir den riktig gode reisefølelsen, og en mer realistisk opplevelse av tid og avstander.

Bil
Bilen er kanskje det mest brukte transportmidlet når familien skal på tur. Dette er kanskje foreldrenes favoritt men neppe barnas. Bilen gir frihet og fleksibilitet, men kan være temmelig kjedelig mange ganger. Mange familier foretrekker å leie bil på reisemålet.

Rundt omkring
På reisemålet opplever man oftest mest når man går. Men unger med korte bein når ikke rundt over alt på den måten. Mange steder særlig i Europa kan man leie sykler. Dett er en fin måte å komme seg rundt på med store barn. Har man mindre barn fines det også sykkelvogner og eller tandemsykler. Ellers er det alltid hyggelig å ta drosje. Man kommer som regel alltid i prat med drosjesjåførene og de kan fortelle dere mye om reisemålet. Husk at det i noen land er like billig å ta drosje som å kjøre buss dersom man er en familie på fire-fem stykker. En del steder i Asia og Latin Amerika kan man leie drosje i en dag eller en uke, for et overkommelig beløp. Det er likevel ingen grunn til å overdrive bilkjøringen. Den beste følelsen med det lokale folkelivet får man som regel når man kjører kollektivt. Det kan være en opplevelse for store og små å sitte  sammenklemt mellom dagens fiskefangst og en pratsom torgkone på en skranglete buss hvor halvparten av passasjerene sitter på taket.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar