mandag 12. oktober 2009

Ferie og fri fra jobb



Man har krav på 25 dager ferie i året. I perioden mellom 1. juni og 31. september garanterer ferieloven at man kan ta minst 18 dager sammenhengende ferie. Utenom denne tiden har man bare garanti for å få 7 virkedager sammenhengende, men man kan selvfølgelig gjøre andre avtaler med arbeidsgiveren.  Om dere bruke ferieloven smidig kan dere fint reise på ferieturer godt over vanlig lengde. Bakdelen er at man bruker opp all ferien på en gang, og da kan det bli en stund til neste ferie.

Overføre ferie
Om man virkelig skal være lenge borte, men ikke kan eller vil ta permisjon fra jobben, kan det være en løsning å overføre ferie. Man kan spare maks tolv virkedager fra året som har gått. For eksempel kan en som har fem uker ferie i år 2007 overføre to uker og to dager fra 2006. Dersom man da avspaserer noen dager kan man få hele åtte uker fri. Et alternativ kan være å legge reisen til årsskiftet. Da kan man bruke ferietid fra begge år i samme reise uten formelt å overføre ferien. Har du en riktig grei arbeidsgiver, kan du ta ut fem uker i novemer og desember 2007 og fem uker i januar og februar 2008, altså ti uker til sammen. Bruker man i tillegg lønnet avspasering kan man kanske klare å være borte nærmere tre måneder før man må klare seg uten lønn.

Ulønnet permisjon
Har du ikke så mye ferie å rutte med, eller vil være borte enda lenger, er det neste alternativet å søke om permisjon. Retten til permisjon ved studier er festet i arbeidsmiljøloven. Noen arbeidsgivere kan gi fri for å prøve ut annet arbeid. Men det finnes ikke noen klar rett til fri ved reiser. Det betyr ikke at det ikke går an å søke. I praksis vil det nok vise seg at en arbeidsgiver vil innvilge de fleste permisjonsøknader som er godt begrunnet og ikke skaper urimelige problemer for driften.  Men også rettighetsfestede permisjoner kan brukes til å reise. Om man for eksempel har adgang til fri for å studere, er det ingenting som sier at man ikke kan gjøre det utenlands. Husk likevel å være ærlig. Det er ingen god ide å melde seg på et studium dersom planen bare er å reise. Men er man motivert for det, er studier og reiser den beste kombinasjonen i verden, også sammen med ungene.

Barselspermisjon
Etter hvert er det også blitt vanlig å bruke hele eller deler av barselspermisjonen ute. Dette er jo til og med lønnet permisjon. Og for en del åpner det muligheter for reiser man ellers ikke ville fått råd til. I en del land kan man fortsatt leve så rimelig at man klarer seg på en norsk inntekt. Et lengre opphold forutsetter at den av dere som ikke er i barselspermisjon får fri på annen måte. Det er også viktig å huske på at hovedhensikten med barselspermisjonen er å få tid til det nye barnet. Det er derfor et poeng å planlegge reisen godt, slik at man kan gi spedbarnet den samme trygge rammen det ville hatt hjemme. En fast bolig på reisemålet anbefales.

Kontantstøtte
Kontantstøtt er ikke særlig velegnet for å plusse på et reisebudsjett i lang tid. Man må oppholde seg i Norge i det man søker, og kan vanligvigvis ikke motta kontatstøtte i utlandet lengere en i tre måneder. Barnetrygden beholder man imidlertid i et år, men den er jo heller ikke stort å basere en reiskasse på.

Forskningsfri
Det vil i tilegg til dette finnes enkelte heldige blant oss som har rett til fri fra vanlige arbeidsoppgaver av andre grunner, som for eksempel forskere og undervisningspersonell med rett til forskningsfri. Det har etterhvert blitt svært vanlig at folk i denne gruppen legger forskningen utenlands, som regel tilknyttet et utenlandsk universitet.

Ta med jobben ut
Det siste minner mer om jobb en fri. Og det er selvsagt en mulighet for flere, særlig  dere i litt frie yrker. Om du ikke kan ta deg fri, kan du alltids ta med deg jobben ut.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar